In New York werd recentelijk de eerste op zichzelf staande modeweek voor mannen georganiseerd, de New York Fashion Week Men's. Geheel naar tevredenheid van de deelnemende ontwerpers.

Tussen 13 en 16 juli kregen de belangrijkste Amerikaanse herenmode-ontwerpers als Calvin Klein, Thom Browne en John Varvatos de kans hun creaties aan het publiek te tonen.

Het was de eerst keer dat de sekses in New York werden gescheiden en dat beviel de vormgevers best, leert een rondgang van de New York Times.

Amerikaanse ontwerpers zoals John Varvatos keerden terug naar hun thuishaven. "Iemand als Varvatos gaf hiermee echt aan dat hij in New York thuishoort", zegt ontwerper Todd Snyder tegen de krant.

Aandacht

Ook zou de aandacht van internationale edities van GQ en The Financial Times en de aanwezigheid van inkopers van grote Britse warenhuizen als Harrods en Selfridges het belang van een mannenmodeweek in New York onderstrepen. 

Dat er een op zichzelf staande mannenmodeweek is ontstaan, heeft meerdere oorzaken. Volgens de krant groeit de omzet van mannenmode de laatste vijf jaar sneller dan de damesmode.

Casual Friday

Maar volgens ontwerper Michael Kors valt het voor een groot deel ook samen met het invoeren van 'Casual Friday'. De dag waarop het pak wordt ingeruild voor vrijetijdkleding.

"Toen 'Casual Friday' ontstond, schrokken veel mannen aanvankelijk. Ze dachten: 'Oh, ik moet me nu als een totale slons gaan kleden.' Maar er gebeurde iets heel anders. Mannen kregen opeens door dat er zoiets bestaat als mode gericht op het weekend, op werkkleding en op vrijetijdskleding."

De volgende New York Fashionweek voor mannen vindt plaats in de week van 28 januari 2016.