"Het is hoog tijd om modeliefhebbers weer even wakker te schudden over het gebruik van bont in kleding." 

Volgens PINK!, de jongerenorganisatie van de Partij voor de Dieren, is het besef van het leed dat schuilgaat achter de bontindustrie inmiddels veel te ver weggezakt in het collectief geheugen. 

Om dat geheugen wat op te frissen, voeren de leden donderdagavond bij de opening van het catwalkprogramma van de Amsterdam Fashion Week actie tegen bont in het modebeeld.

''Bont maakt een comeback", constateert Eva Akerboom, voorzitter van PINK!. ''Op de catwalk én in het straatbeeld." Ze wijst erop dat veel mensen zich er niet eens van bewust zijn dat ze bont dragen.

''Mensen associëren bont met grote, dure jassen. Maar realiseren zich niet dat het bontkraagje aan hun jas van 25 euro ook van een dier komt dat op een vreselijke manier is gefokt en afschuwelijk aan zijn einde komt."

De goedkope vachten komen van wasbeerhonden die in China in kleine kooitjes leven en omkomen door anale elektrocutie, worden doodgeknuppeld of levend gevild.

''Dat houdt de prijs extreem laag. Ook geldt voor wasbeerhondenbont geen labelplicht, dus het staat niet in de jas die ervan wordt gemaakt.''

Omdat bont wat de PINK!-leden betreft thuishoort in het holbewonerstijdperk, begeven zo'n tien demonstranten zich donderdagavond in holbewoners-outfits op het Westergasfabriekterrein om het Fashion Week-publiek voor te lichten.

''Zodat de bezoekers bij het zien van bont op de catwalk weer even in hun achterhoofd hebben hoeveel dierenleed daarachter zit."

De Amsterdamse Fashion Week steunt een bontvrije visie, maar laat wel bont toe op haar catwalks. ''Onbegrijpelijk. Juist hier zou het goede voorbeeld moeten worden gegeven.''

Het officiële programma van de 23e modeweek in Amsterdam begint donderdagavond met catwalkshows van Aziz Bekkaoui en Monique Collignon in de Gashouder op het Westergasfabriekterrein.