Zondag kondigde Samsung zijn nieuwste tablet aan: de Galaxy Tab S3. Ook verscheen het hybride Windows-apparaat Galaxy Book. NU.nl kon de apparaten al kort proberen. 

De recentste smartphones van het bedrijf hebben duidelijk ook hun grote tabletbroer geïnspireerd. De Tab S3, die draait op Android, ziet eruit als een sterk uitvergrote Galaxy S7. De gebruikte materialen zijn exact hetzelfde: glas aan de voor- en achterkant, met een rand van aluminium.

Voor een tablet is dat materiaalgebruik echter een stuk opvallender. Eerdere Samsung-tablets hadden een behuizing van kunststof, en veel andere fabrikanten werken met metalen behuizingen.

Het gebruik van glas zorgt ervoor dat de Tab S3 chic, maar ook fragiel aandoet. Het ontwerp is strak en aantrekkelijk, maar je kan je ook direct voorstellen dat hij een keer valt en je jarenlang met enorme barsten in de achterkant rondloopt.

Stylus

Voor het eerst wordt bij een Samsung-tablet ook direct een stylus meegeleverd. De S Pen, die ook bij Galaxy Note-telefoons wordt geleverd, is voor de gelegenheid een stuk groter gemaakt, zodat hij meer als een ballpoint in de hand ligt.

De combinatie tablet met stylus is een stuk logischer dan smartphone plus stylus. Op het grotere scherm kun je met de S Pen beter tekenen, en ook als je de Tab S3 wil gebruiken om documenten te bewerken komt een stylus mogelijk goed van pas.

De S Pen werkt goed en zonder aanzienlijke vertraging. Alleen bij zeer snel tekenen zie je dat de lijn achter de pen loopt. Het rubberen uiteinde vloeit goed over het glas en reageert nauwkeurig op de druk die je zet. Zo kun je in een tekenprogramma bijvoorbeeld een dikkere lijn maken door harder te drukken.

Voor het eerst kan de S Pen ook opmerken of je hem recht of schuin houdt. Net als met een potlood kun je in Photoshop een dunne lijn tekenen door hem recht op het scherm te drukken, terwijl bij een schuine houding een dikkere lijn verschijnt. Dat is goed gevonden en kan handig zijn voor mensen die (semi-)professioneel illustraties maken.

Scherm

Qua specificaties is de Tab S3 min of meer gelijk aan de Galaxy S7: een Snapdragon 820-processor, 4 GB werkgeheugen en 32 GB opslagruimte, uitbreidbaar met MicroSD.

Net als de Tab S2 van twee jaar geleden heeft de opvolger een AMOLED-scherm van 9,7 inch met een resolutie van 2048 bij 1536 pixels. Dat scherm ziet er opnieuw uitstekend uit, en ditmaal belooft Samsung dat ook HDR-video's, met hogere piekhelderheid, worden getoond. De maximale helderheid van het display is daarbij nog onbekend, maar tijdens een test zagen video's er goed uit.

Nieuw is dat de Tab S3 maar liefst vier speakers heeft, bij alle hoeken van het apparaat. Die kunnen een behoorlijk hard geluid produceren en houden bovendien rekening met de oriëntatie van de tablet. Als je deze omdraait, draaien de stereokanalen bijvoorbeeld ook mee.

Toetsenbord

Om beter te kunnen concurreren met de iPad Pro van Apple, die zich ook opwerpt als apparaat om werk op te doen, wordt bij de Tab S3 een toetsenbord beschikbaar gemaakt. De prijs van die accessoire is nog onbekend.

Het toetsenbord is in ieder geval indrukwekkend, zeker gezien het geringe formaat. Er is net genoeg ruimte om je vingers comfortabel de ruimte te geven, en de toetsen kunnen aanzienlijk verder worden ingedrukt dan bij veel andere mobiele toetsenborden. Daardoor maakt hij relatief veel geluid, maar voelt het typen wel meer alsof je een 'echt' desktop- of laptoptoetsenbord gebruikt.

Het was wel opvallend dat typen in de Android-versie van Word niet erg soepel verliep; er trad regelmatig een behoorlijke vertraging op. Mogelijk ligt dit aan de gebruikte software, want de notitie-app van Samsung functioneerde wel prima. Aangezien de Tab S3 pas eind maart verschijnt, kan de software in de tussentijd nog flink worden aangepast.

De Tab S3 is een indrukwekkende tablet, maar hij krijgt ook een indrukwekkende prijs: 679 euro voor een model met alleen wifi. Het is nog niet bekend of een (duurder) 4G-model naar Nederland komt. Door zijn hoge prijs zal de Tab S3 vooral interessant zijn voor de allerfanatiekste tabletgebruikers.

Galaxy Book

De nieuwe Galaxy Book lijkt wat op een grotere variant van de Tab S3 Pro: ook dit is een tablet met koppelbaar toetsenbord, maar dan met een scherm van 10,6 inch of 12 inch. De Book draait echter op Windows en krijgt een meegeleverd toetsenbord dat is voorzien van een trackpad. Het apparaat kan hierdoor beter als een traditionele Windows-laptop worden ingezet.

Het is lastig om het ontwerp van de Galaxy Book niet met concurrenten als de iPad Pro te vergelijken. Ook deze tablet heeft zowel een aluminium achterkant als een zacht voelend toetsenbord van kunststof, waarvan de knoppen licht uit elkaar geplaatst zijn.

De tablet kan rechtop worden gezet door de toetsenbordhoes op de juiste manier te vouwen. Het scherm wordt hierbij in een schuine hoek gezet vergelijkbaar met een gewone laptop. Door het toetsenbord op twee andere manieren te vouwen, kan het scherm in lagere kijkhoeken worden geplaatst zodat er makkelijker op de tablet getekend kan worden.

Het is wel wat verwarrend hoe je de hoes precies moet vouwen. Om te wisselen tussen een traditionele laptophouding en een tekenhouding, moet het keyboard worden omgeflipt en een ingebouwde standaard op een specifieke manier worden vastgeklemd. Daar zul je vast aan wennen bij veelvuldig gebruik, maar bij eerste tests voelde dat niet simpel of intuïtief.

Hoewel het toetsenbord in een vrije dunne hoes verwerkt zit, is het verrassend fijn om hierop te typen. Knoppen kunnen diep worden ingedrukt en zitten niet te dicht op elkaar, waardoor typen aanvoelt als op een traditionele laptop of een toetsenbord van een desktopcomputer.

Prestaties

De 10,6 inch-tablet zal als instapmodel worden aangeboden met een Intel Core M3-processor, terwijl de 12 inch-variant een Intel Core i5-chip krijgt. In die grotere zit ook een AMOLED-scherm.

Het grote i5-model lijkt flink wat rekenkracht te bezitten. Tijdens een demo zagen we hoe de tablet twee 4K-beeldschermen kon aansturen, zonder dat het apparaat merkbaar langzaam aanvoelde. Beide schermen waren met USB-C-kabels aangesloten. Een vereiste, want de tablet heeft naast een koptelefoonaansluiting geen andere poorten.

Net als bij de Tab S3 wordt bij de Galaxy Book de S Pen geleverd. Deze stylus werkt op de Windows-tablet ook in combinatie met bekende productiviteitssoftware zoals Photoshop, waarin de positie van de pen ook wordt bijgehouden. Zo kan hij schuin worden gehouden om dikkere lijnen te tekenen.

De Galaxy Book lijkt een serieuze concurrent voor de Microsoft Surface, iPad Pro en hybride laptops van andere fabrikanten. Op het moment is hij nog wel in nevelen gehuld; Samsung heeft nog geen verkoopdatum of prijs voor het apparaat bekendgemaakt. Sterker nog, het bedrijf zegt geen plannen te hebben om de Galaxy Book in Nederland te verkopen.