Lenovo heeft zondag de Moto G5 en G5 Plus aangekondigd. De nieuwste delen in de reeks budgettelefoons van het voormalige Motorola hebben voor het eerst een behuizing van aluminium.

De G5 heeft een scherm van 5 inch, terwijl de G5 Plus net groter is met een schermdiagonaal van 5,2 inch. Beide toestellen hebben een full hd-resolutie van 1920 bij 1080 pixels. De G5 zal vanaf maart in de winkel liggen voor 199 euro, terwijl de G5 Plus iets later verschijnt voor 279 euro.

In de G5 zit een Snapdragon 430-processor, terwijl de Plus een iets snellere Snapdragon 625-chip gebruikt. De G5 Plus heeft ook een iets betere camera: 12 megapixel met f/1.7-diafragma, tegen 13 megapixel en f/2.0-diafragma in de G5.

Moto G5 is budgettelefoon met aluminium behuizing
Moto G5 is budgettelefoon met aluminium behuizing

Bij de kleinere telefoon is de achterkant wel verwijderbaar, waardoor ook de accu kan worden vervangen. De G5 Plus kan niet door de gebruiker worden geopend. Het grotere model heeft in tegenstelling tot zijn kleinere broer wel een NFC-chip.

In de Moto G5 zit 3 GB werkgeheugen en 16 GB opslagruimte. De G5 Plus heeft twee keer zo veel opslag.

Android

Net als op eerdere toestellen wordt een eigen Android-versie van Moto geïnstalleerd, die onder meer een eigen vergrendelscherm en camera-app bevat. Voor het eerst is het ook mogelijk om de softwareknoppen uit te schakelen en in plaats daarvan swipebewegingen op de vingerafdrukscanner onder het scherm te gebruiken om te navigeren.

De Moto-toestellen zullen ook de slimme stemassistent Google Assistant bevatten. Eerder op zondag kondigde Google aan dat deze functie naar meer Android-toestellen wordt uitgerold, nadat hij enige tijd exclusief op de eigen Google Pixel-telefoons zat.

Lees al het nieuws over Mobile World Congress in ons dossier