Het ging de afgelopen jaren niet goed met de smartphones van LG. Ondanks een aantal innovatieve ideeën was de modulaire G5 vorig jaar een flop. De G6 is op subtielere wijze vernieuwend en zet eerdere fouten van LG weer recht.

2017 wordt het jaar van de compacte smartphones met grote schermen. De randen om een scherm kunnen steeds kleiner worden, waardoor een groter display in een kleinere behuizing past.

De LG G6 is de eerste smartphone die dit toont, en hij laat meteen een positieve indruk achter. De smartphone is dun, licht en strak ontworpen. En door het relatief langwerpige 18:9-scherm - in tegenstelling tot de 16:9-verhouding van de meeste concurrenten - is hij ook vrij smal.

De glazen telefoon ligt daarom lekker in de hand, en is relatief gemakkelijk met één hand te bedienen. Het kost nog altijd behoorlijk wat moeite om met je duim de linkerbovenhoek te bereiken, maar de G6 is zeker handzamer dan eerdere smartphones met even grote schermen van 5,7 inch.

LG heeft voor de behuizing van de G6 gekozen voor een klassiek ontwerp: glas aan de voor- en achterkant, met een aluminium rand. Dat is geen grote innovatie, maar de G6 ziet er wel goed uit, vooral in een glimmende editie met zilverkleurige achterkant. Prettig is ook dat de G6 waterdicht is.

Boven het scherm is net genoeg ruimte voor een selfiecamera en speaker. Onder het scherm zit geen thuisknop; die is te vinden op de achterkant van het toestel, onder de camera. De knop is een vingerafdrukscanner, maar kan ook fysiek worden ingedrukt om het scherm te activeren of uit te schakelen.

Scherm

De software van LG heeft visueel geen grote veranderingen ondergaan, maar bevat wel een aantal speciale functies voor het langwerpige scherm. Zo is het mogelijk om een vierkante video te maken en daaronder direct het resultaat te zien, terwijl ook het livebeeld van de camera zichtbaar blijft.

In de Square Camera-app zijn ook een paar andere functies te vinden, zoals de mogelijkheid om een collage van vier vierkante video's samen te stellen. Dat is een beetje een gimmick. Het belangrijkste wapenfeit van het langwerpige scherm is dat hij simpelweg meer informatie kan weergeven; daar is geen speciale app voor nodig.

Het scherm van de G6, met de zeer hoge resolutie van 2.880 bij 1.440 pixels, lijkt vrij helder te zijn en ziet er goed uit. Volgens LG kunnen hier ook HDR-video's op vertoond worden. Dat zijn video's met een extra hoog contrast, en een zeer hoge piekhelderheid.  

Een woordvoerder kon niet zeggen hoe hoog die maximale helderheid zal zijn. Het contrast op het LCD-scherm van de G6 zal vermoedelijk minder goed zijn dan op de AMOLED-schermen van andere smartphone, en HDR-content is voorlopig nog in (zeer) beperkte mate beschikbaar op smartphones.

Camera

Aan de achterkant zit net als op de G5 een dubbele camera, met twee sensoren van 13 megapixel. In tegenstelling tot dubbele camera's van andere smartphonemakers werken deze twee lenzen niet samen, maar kunnen ze apart worden geselecteerd.

De ene camera maakt foto's zoals veel andere smartphones dat ook doen: met een beeldhoek van rond de 70 graden. De tweede heeft een beeldhoek van 125 graden en maakt dus een soort panoramabeelden. Dat is een leuke functie, bijvoorbeeld voor de gemiddelde toerist die net te dicht bij een monumentaal gebouw staat om hem er helemaal op te krijgen.

Tijdens een eerste test leek de fotokwaliteit goed te zijn, al zal later moeten blijken of hij echt kan concurreren met de nieuwste camera's van bedrijven als Samsung, Apple en Huawei.

Vreemd is dat de camera standaard foto's en video's maakt in 18:9-formaat. Voor de hoogste kwaliteit moet worden overgeschakeld naar 16:9, waarbij gebruik wordt gemaakt van de volledige sensor.

Voorlopige conclusie

De G6 barst niet van de unieke functies: het modulaire ontwerp van vorig jaar is weg en ook in de software lijkt het bedrijf vooral de basis goed te willen krijgen. Dat valt te prijzen: smartphonemakers, waaronder LG zelf, hebben in de afgelopen jaren juist steeds vaker de basis verwaarloosd in de zoektocht naar unieke functies. Dat laat LG zich kennelijk niet nog eens gebeuren.

Helaas is nog niet bekend wat de G6 zal kosten. Volgens een woordvoerder verschijnt hij in april in Nederland. Naar verwachting verschijnt dan ook de geduchtste concurrent, de Galaxy S8 van Samsung. LG legt de lat alvast hoog voor die confrontatie.