Strengere regels gaan bepalen welke partijen belangrijke telecomapparatuur voor 5G-netwerken mogen leveren. Op die manier moeten mogelijke sabotage en spionage worden bestreden, schrijft minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) in een kamerbrief.

Een speciale werkgroep onder leiding van de Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid (NCTV) deed onderzoek naar onveilige punten in Nederlandse telecomnetwerken. Daarbij werd gekeken naar netwerken van VodafoneZiggo, KPN en T-Mobile.

Uit de analyse blijkt dat providers al maatregelen nemen om de kans op mogelijke spionage en hacks te verkleinen. Het kabinet wil providers desondanks verplichten om aanvullende beveiligingsmaatregelen te nemen.

Zo legt het kabinet aanvullende beveiligingseisen op aan de huidige netwerken van providers die aan de slag willen met 5G. "Wij zeggen: het netwerk moet hoe dan ook, als de provider offreert, voldoen aan extra beveiligingsmaatregelen die eerder niet gesteld werden", zegt minister Grapperhaus maandag in gesprek met NU.nl.

"Daarnaast worden er aan 5G extra eisen gesteld, vooral voor wat wij de kritieke onderdelen van het netwerk noemen", zegt Grapperhaus. In de analyse van de werkgroep is bepaald om welke onderdelen van telecomnetwerken het precies gaat. Deze worden in het najaar tijdens de aanbestedingsperiode bekendgemaakt.

Het is nog niet bekend aan welke eisen de huidige netwerken, de toekomstige 5G-aspecten van het telecomnetwerk en specifiek de kritieke onderdelen daarvan moeten voldoen. Dit wordt de komende maanden uitgewerkt en in het najaar van 2019 bekendgemaakt.

"Er zullen bedrijven afvallen door die regels", aldus ministeriewoordvoerder Anna Sophia Posthumus. In de aanbestedingsprocedure moet blijken welke bedrijven dat precies zullen zijn. Volgens de woordvoerder zal in de regels die gaan gelden niet specifiek naar een land worden gewezen, omdat de verdachte landen elke dag kunnen veranderen.

Verbod op Huawei-apparatuur dreigt nog steeds

Uit de regels moet ook duidelijk worden of apparatuur van bijvoorbeeld het Chinese Huawei verboden gaat worden. Het bedrijf verkoopt telecomapparatuur aan verschillende providers, waaronder ook in Nederland. Critici vrezen dat deze apparatuur wordt misbruikt om namens de Chinese overheid te spioneren.

Op dit moment is er geen publiek bewijs waaruit blijkt dat Huawei zijn apparatuur op die manier misbruikt. Volgens bronnen van de Volkskrant onderzoekt de AIVD wel of Huawei onrechtmatig toegang heeft gehad tot klantgegevens bij een van de drie grote providers.

In een reactie laat Huawei maandag weten kennis te hebben genomen van de brief van minister Grapperhaus. "We verwelkomen de op feiten gebaseerde, genuanceerde aanpak van de Nederlandse overheid", zegt het bedrijf in een verklaring.

De AIVD raadde de Nederlandse overheid in april nog af om Chinese en Russische apparatuur toe te staan in de vitale onderdelen van de Nederlandse infrastructuur, waar ook telecomnetwerken onder vallen.