De recent vertrokken Apple-ontwerper Jonathan Ive zou zich al langere tijd ergeren aan de nieuwe koers van het bedrijf. Dat vertellen meerdere ingewijden aan The Wall Street Journal.

Volgens de bronnen kon Ive zich in de afgelopen jaren steeds minder goed vinden in het huidige Apple-leiderschap, dat zich vooral leek te richten op het optimaliseren van productieprocessen.

Ive was een van de beste vrienden van de overleden CEO Steve Jobs. De ontwerper werd lange tijd gezien als Jobs' mogelijke opvolger.

De ontwerper dacht dat topman Tim Cook geen interesse had in het design van nieuwe producten. Cook zou zelden zijn gezicht laten zien in de ontwerpstudio van de techgigant.

De raad van bestuur bij Apple was volgens bronnen ook een punt van frustratie voor Ive. De raadsleden hebben steeds vaker een financiële achtergrond, terwijl ze volgens Ive amper iets weten over technologie en de andere kernwaarden van Apple.

'Apple gaat Ive nog inhuren'

Op een gegeven moment zei Ive zich terug te willen trekken van zijn dagelijkse werk als manager binnen het ontwerpteam. De topman kreeg een promotie naar een nieuwe positie, met als voorwaarde dat hij minder binnen Apple aanwezig zal zijn.

Volgens bronnen kwam Ive in de afgelopen jaren steeds minder vaak opdagen voor vergaderingen. "Het leek alsof hij al weg was, maar weigerde de teugels over te dragen aan een opvolger", aldus een ingewijde.

Nu hij vertrekt, gaat hij zijn aandacht richten op een eigen bedrijf genaamd LoveFrom. Volgens ingewijden zal Apple dit bedrijf miljoenen dollars per jaar betalen, zodat Ive alsnog aan ontwerpen van Apple kan werken.

'Ive had andere plannen met Apple Watch'

Ive zou ook dwars hebben gelegen bij de introductie van de Apple Watch. De Apple-top wilde het apparaat als een verlengstuk van de iPhone verkopen, terwijl Ive er juist een modeaccessoire van wilde maken.

Uiteindelijk introduceerde Apple als compromis een gouden model dat vanaf 11.200 euro werd verkocht. Duizenden geproduceerde exemplaren van deze modevariant gingen niet over de toonbank.

Beroemde Apple-producten van ontwerper Jonathan Ive
236
Beroemde Apple-producten van ontwerper Jonathan Ive