Hoofdontwerper Jonathan Ive vertrekt later dit jaar bij Apple. De Brit gaat een eigen ontwerpbureau oprichten, na bijna drie decennia bij de Amerikaanse techgigant te hebben gewerkt.

Ive werkte nauw samen met Apple-oprichter Steve Jobs en verwierf grote bekendheid met de iconische designs van het bedrijf. Hij stond aan het roer van het team dat producten als de Mac, de iPod, de iPhone en de iPad vormgaf.

Topman Tim Cook noemt zijn collega een "uniek figuur in de designwereld". Hij stelt dat de rol van Ive in de opleving van Apple niet kan worden overschat. De ontwerper zal ook in de toekomst betrokken blijven bij Apple, dat de eerste klant wordt van zijn bedrijf LoveFrom.

Cook: "Apple zal blijven profiteren van Jony's talenten door rechtstreeks met hem samen te werken aan exclusieve projecten en door het voortdurende werk van het briljante en gepassioneerde ontwerpteam dat hij heeft neergezet."

Bij Apple worden de taken van Ive overgenomen door de ontwerpers Evans Hankey en Alan Dye, die al werkzaam zijn voor het techbedrijf. Zij leggen verantwoording af aan topmanager Jeff Williams, die zich meer met het designteam zal bezighouden.

"Ik heb het volste vertrouwen in mijn designcollega's bij Apple, die mijn beste vrienden blijven, en ik zie ernaar uit om nog vele jaren met hen samen te werken," zegt Ive.

Beroemde Apple-producten van ontwerper Jonathan Ive
236
Beroemde Apple-producten van ontwerper Jonathan Ive