Apple zou minder oledschermen hebben afgenomen van Samsung Display dan is afgesproken, omdat de iPhone-verkoop tegenvalt. Daarom wil Samsung een boete opleggen, schrijft het Koreaanse ET News.

Het is niet duidelijk wat voor boete Apple kan verwachten, maar volgens ET News gaat het om "honderden miljarden won". 100 miljard won komt neer op omgerekend 75,7 miljoen euro.

Beide partijen zouden in gesprek zijn om het probleem op te lossen, maar volgens de berichtgeving is er nog geen overeenkomst bereikt. Door een verminderde afname van oledschermen zou ook de omzet van Samsung Display het afgelopen jaar zijn gedaald ten opzichte van 2017.

Het is onduidelijk hoeveel schermen Apple volgens de afspraak zou moeten afnemen bij Samsung. Naar schatting worden jaarlijks zo'n honderd miljoen oledpanelen voor de iPhone geproduceerd.

Oled in verschillende Apple-apparaten

Apple gebruikt oledschermen in de iPhone X, XS en XS Max. De iPhone X was in 2017 het eerste toestel van Apple dat een oledscherm had, daarvoor maakte het bedrijf altijd gebruik van lcd-schermen. Van de nieuwste iPhones heeft alleen de iPhone XR nog een lcd-display.

Ook de Apple Watch heeft een oledscherm. MacBooks en iPads hebben nog steeds een lcd-scherm. Apple-analist Ming-Chi Kuo zei eerder dat een nieuwe versie van de MacBook Pro waarschijnlijk een mini-led scherm krijgt in plaats van oled. Alleen de Touch Bar (die de F-knoppen vervangt) op nieuwe MacBook Pro's heeft een oledpaneel.