Google gaat eind juni een alternatief voor sms uitrollen in het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk. Het gaat om rich communication services (RCS), dat als opvolger van de sms wordt gezien.

Tegenover The Verge heeft een woordvoerder van Google laten weten dat RCS eerst naar het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk komt, maar dat andere landen snel volgen. Of Nederland daar ook bij zit, is nog niet bekend, maar Google streeft ernaar om de dienst op alle Android-telefoons beschikbaar te maken.

RCS werkt net als sms met de standaard berichtendienst op Android-telefoons, gebruikers hoeven dus geen aparte app te installeren. Met RCS kunnen langere berichten en grotere foto's worden verstuurd. Hiermee lijkt de app meer op diensten als Whatsapp.

Het verschil met WhatsApp en andere chatapps is dat berichten via RCS naar elk telefoonnummer verzonden kunnen worden. De geadresseerde hoeft dus geen bepaalde app geïnstalleerd te hebben om een bericht te kunnen versturen. De ontvanger dient wel een telefoon met RCS-ondersteuning hebben om het bericht te kunnen lezen.

Nog geen end-to-endencryptie

Voordeel van RCS is dat er geen database is van alle gebruikers, in tegenstelling tot bijvoorbeeld iMessage op iPhones. Daarnaast hoef je geen app van derden te installeren, zoals bij WhatsApp.

Het nadeel is dat RCS op dit moment nog geen end-to-endencryptie heeft. De berichten zijn tijdens het versturen wel versleuteld, maar de provider van RCS kan de berichten mogelijk wel inzien. Google benadrukt dat alle berichten direct worden verwijderd van de servers zodra ze zijn ontvangen.

Gebruikers van Android-telefoons moeten RCS wel eerst activeren voor deze te gebruiken is.