Telefoonmaker Huawei verwacht dit jaar een verkoopdaling van 40 tot 60 procent op de smartphonemarkt buiten China, schrijft persbureau Bloomberg maandag op basis van ingewijden. Het bedrijf werd onlangs door de Amerikaanse overheid op een zwarte lijst gezet.

In mei legde de VS Huawei sancties op vanwege verdenkingen van spionage. Daardoor mogen Amerikaanse bedrijven nog maar beperkt zakendoen met Huawei.

Huawei verwacht nu volgens Bloomberg een flinke daling in de verkoop van smartphones. Er zouden dit jaar in totaal 40 miljoen tot 60 miljoen minder telefoons worden verscheept dan vooraf door Huawei werd ingeschat. Het gaat hierbij om het internationale deel van de verkopen uit 2018. Dat komt neer op bijna 100 miljoen stuks buiten China.

In 2018 verkocht Huawei wereldwijd in totaal nog zo'n 208 miljoen telefoons. Huawei stond afgelopen jaar samen met Samsung en Apple in de top drie van bedrijven die de meeste telefoons verkopen. Het Chinese concern was een van de weinige smartphonefabrikanten die vorig jaar een groei in de verkopen doormaakte.

Deze week gaat de Honor 20 in Europa, waaronder in Nederland, in de verkoop. De telefoon van Huawei-dochterbedrijf Honor wordt volgens Bloomberg mogelijk van de markt gehaald als het toestel niet goed blijkt te verkopen.

Huawei richt zich op China

Nadat de Amerikaanse sancties vorige maand waren aangekondigd, zei Huawei-directeur Ren Zhengfei nog dat de strafmaatregelen de groei van het bedrijf "slechts een klein beetje" zouden remmen.

Huawei wil dit jaar naar verluidt de helft van de smartphonemarkt in China in handen krijgen, om op die manier de internationale verkoopdaling wat op te vangen.