Apple geeft iPhones met een update aan zijn software iOS ondersteuning voor een smartphonebrede donkere modus. Dat heeft het bedrijf maandag bekendgemaakt op zijn jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie WWDC in Californië.

De donkere modus, beschikbaar in iOS 13, verandert lichte kleuren automatisch in donkere. De modus heeft effect op onderdelen zoals notificaties, widgets en apps, zoals de muziek- en foto-app.

Op de iPhone X en XS kan de donkere modus in zekere mate energiebesparend werken. Deze smartphones zijn voorzien van een oledscherm. Zwarte pixels zijn daar daadwerkelijk uitgeschakeld, in tegenstelling tot lcd-schermen, waarop zwarte pixels actief worden weergegeven.

Met de donkere modus komt Apple tegemoet aan wensen van gebruikers om bij weinig licht een minder fel scherm weer te geven. Ook het concurrerende besturingssysteem Android van Google krijgt in zijn komende versie een smartphonebrede donkere modus.

Apple voorziet iOS 13 verder van kleine updates die het besturingssysteem sneller moeten maken vergeleken met de huidige versie. Volgens het bedrijf werkt Face ID, zijn gezichtsherkenning, 30 procent sneller en openen apps twee keer zo snel als op iOS 12.

Apple maakt de software-update in het najaar beschikbaar voor de iPhone 6S en nieuwer.

Apple kondigt donkere modus aan voor iOS 13
46
Apple kondigt donkere modus aan voor iOS 13

Apple biedt inlogfunctie voor andere apps aan

Apple biedt in iOS 13 een nieuwe functie aan waarmee gebruikers via Apple kunnen inloggen bij andere diensten, vergelijkbaar met de inlogknoppen van Google en Facebook.

Op Apples variant kunnen gebruikers ervoor kiezen om hun e-mailadres te voor de derde dienst te verbergen. In dat geval maakt Apple voor elke dienst een uniek e-mailadres aan, die de e-mails van die dienst doorstuurt naar het reguliere e-mailadres van de gebruiker.

Op die manier wordt het voor bedrijven moeilijker om profielen van gebruikers samen te stellen via e-mailadressen. Gebruikers kunnen er desondanks ook voor kiezen om via de Apple-inlogknop hun reguliere e-mailadressen te delen.

Apple splitst software van iPhones en iPads

Met de update aan het besturingssysteem maakt Apple een splitsing tussen de versies voor iPhones en iPads. Tot nu toe draaien zowel de smartphones als tablets van Apple op hetzelfde besturingssysteem: iOS. In het najaar komt daar verandering in met de komst van een apart besturingssysteem voor Apple-tablets: iPadOS.

De software biedt iPad-gebruikers onder meer de mogelijkheid om widgets vast te maken op het thuisscherm van de gebruikers. Ook biedt iPadOS de mogelijkheid om het scherm van de tablet op uitgebreidere manieren te splitsen om multitasking te bevorderen.