Google werkt aan een nieuwe versie van Android, die naar verwachting in augustus op de eerste Android-toestellen uitkomt. Android Q, de tiende versie van het besturingssysteem, krijgt meerdere nieuwe functies, waaronder een donkere modus.

De donkere modus is een alternatieve weergave waarbij het menu en de meldingen donker worden gemaakt en tekst in het wit wordt weergegeven. De donkere modus is bedoeld om je ogen meer rust te geven als je bij minder licht naar je telefoon kijkt.

Daarnaast zorgt de donkere modus op telefoons met een oledscherm daadwerkelijk voor een bepaalde mate van energiebesparing. De zwarte pixels op het scherm worden in dit geval helemaal uitgeschakeld. Dit in tegenstelling tot lcd-schermen, waar de zwarte kleur alsnog door het scherm wordt weergegeven.

De donkere modus op Android activeren

De donkere modus wordt over alle onderdelen van Android heen gelegd en werkt, als deze is geactiveerd, ook door in sommige apps. Je kunt de modus in Android Q op de volgende manier activeren.

Open de menubalk door vanaf boven in het scherm naar beneden te vegen. Hier staat tussen functies als de zaklamp en vliegtuigmodus, die we al kenden van eerdere Android-versies, een nieuwe knop: 'Dark Theme'.

Met een tik op deze knop wordt de donkere modus geactiveerd. Alle menu's en berichten worden dan donker weergegeven tot de modus gedeactiveerd wordt.

Deze apps worden in donkere modus ondersteund

De donkere modus wordt niet standaard toegepast op alle apps. Ontwikkelaars moeten de ondersteuning voor een donkere modus zelf aan hun app toevoegen. Ook kunnen zij deze dan linken aan de Android-brede modus van Google, zodat de app ook automatisch donker wordt als de donkere modus geactiveerd wordt.

Op dit moment is van een aantal Google-apps al bekend dat ze de donkere modus gaan ondersteunen als Android Q verschijnt. Het is de bedoeling dat alle apps van Google zelf een donkere modus krijgen.

De Google-apps die in ieder geval direct ondersteund worden in donkere modus zijn: Google Contacts, Calendar, Keep, Authenticator, Nieuws, Chrome, Maps en YouTube.

Android-apps op donkere modus instellen

Sommige apps hebben al een donkere modus, die apart ingesteld kan worden zonder de donkere modus van Google zelf. Het is goed mogelijk dat de donkere modus van deze apps ook wordt gekoppeld aan de donkere modus van Android Q.

YouTube heeft bijvoorbeeld al een donkere modus, net als de zakelijke chatapp Slack en de berichtendienst Messenger van Facebook. De donkere modus van deze apps kan worden geactiveerd in de instellingen van de betreffende apps.