Apple gaat bezitters van een iPhone beter duidelijk maken of een software-update ervoor zorgt dat de smartphone mogelijk trager wordt. Dat heeft het bedrijf laten weten aan de CMA, de Britse marktautoriteit.

De belofte volgt nadat in 2017 bleek dat Apple sommige iPhones bewust slechter liet presteren, om de batterij van het toestel op piekmomenten minder te belasten. Apple moest daarvoor door het stof en bood gebruikers die de batterij lieten vervangen uiteindelijk 60 euro compensatie aan.

De CMA was bezorgd dat iPhone-bezitters de batterij van hun toestel onnodig zouden vervangen omdat zij er wellicht niet van op de hoogte waren dat de software-update voor een tragere smartphone zorgde.

Apple heeft naar aanleiding van de commotie in de instellingen voor gebruikers al meer informatie over de batterijconditie van hun iPhone toegevoegd. Het bedrijf geeft onder meer aan in hoeverre de batterij versleten is en of normale piekprestaties ondersteund worden.

De afspraken tussen Apple en de CMA zijn bindend. Als het bedrijf in de ogen van de Britse marktwaakhond verzuimt zich aan de overeenkomst te houden, kan de toezichthouder optreden.