Huawei-dochterbedrijf Honor brengt twee nieuwe smartphones uit in Nederland, zo maakt het bedrijf dinsdag bekend. De Honor 20 en Honor 20 Pro leggen de focus op fotografie.

Van de twee nieuwe toestellen heeft de Honor 20 Pro de meeste functies. Dit model heeft vier camera's op de achterkant. De standaardcamera heeft een 48 megapixel-lens. Er is daarnaast ook een groothoeklens (voor foto's van 117 graden), een 8 megapixel-telelens (voor drie keer optische zoom) en een Time of Flight-sensor (voor diepteregistratie) aanwezig.

Op de Honor 20 zijn achter op drie camera's geplaatst. Dit zijn dezelfde lenzen als de 20 Pro, minus de zoomlens. De Honor 20 Pro zou daarnaast beter overweg kunnen met fotografie in donkere omgevingen.

De toestellen bieden een bijna voorkantvullend scherm, met een gaatje waar de camera in verwerkt is. De vingerafdrukscanner is aan de zijkant van het toestel geplaatst.

Honor maakt gebruik van de Huaweis Kirin 980-chip. De Honor 20 Pro heeft 8 GB aan werkgeheugen tegenover 6 GB RAM op de Honor 20. Ook is de Pro met 256 GB van meer opslagruimte voorzien dan de Honor 20 (128 GB). De Pro heeft een 4.000 mAh-accu. Die van de Honor 20 is iets kleiner, namelijk 3.750 mAh.

De Honor 20 is van beide toestellen het goedkoopst. Dit toestel kost 499 euro, terwijl de Honor 20 Pro 599 euro kost.

Android-beperking voor Huawei en Honor

Deze week werd bekend dat Google de toegang die Huawei-telefoons tot functies van het besturingssysteem Android hebben beperkt. Dat geldt ook voor toestellen van dochteronderneming Honor.

Mogelijk worden ook deze twee nieuwe modellen in de toekomst daarom niet van Android-updates voorzien. Dinsdag werd wel bekend dat het Amerikaanse ministerie van Economische Zaken de opgelegde sancties heeft verlicht. Hierdoor kan Huawei in elk geval nog tot 19 augustus van de Android-licentie gebruikmaken.