Google beperkt de toegang die Huawei-telefoons tot functies van het mobiele besturingssysteem Android hebben. Wat houdt dat precies in, en wat betekent dat voor toekomstige Huawei-toestellen?

Google heeft de toegang van Huawei-telefoons tot Android beperkt. Omdat Google moet voldoen aan strengere regels van de Amerikaanse overheid met betrekking tot het Chinese telefoonbedrijf, mogen de bedrijven minder (of geen) zaken meer doen.

Een Google-woordvoerder zegt zich aan de oproep van het Amerikaanse ministerie van Economische Zaken te houden. Het bedrijf weet nog niet wat het in de toekomst precies zal betekenen voor Huawei-toestellen en de Nederlandse markt. "We onderzoeken wat de gevolgen zijn."

Android zonder apps en diensten van Google

De gevolgen zullen vooral merkbaar zijn op nieuwe telefoons die Huawei gaat verkopen.

Door de beperking van Google zou het voor die toestellen niet mogelijk zijn om apps van Google te gebruiken, zoals Gmail en YouTube. Daarnaast zou Huawei wellicht geen gebruik meer kunnen maken van beveiligingsupdates voor Android-systemen.

Wat er precies met het besturingssysteem Android op Huawei-telefoons gebeurt, is op dit moment nog onduidelijk. Het gegeven dat Huawei ook in de toekomst nog beveiligingsupdates belooft, wijst niet meteen op een volledige ban van het systeem.

Bestaande Huawei-telefoons

Voor bestaande smartphones van Huawei verandert er voorlopig niets, bevestigen Huawei en Google. "Google Play en beveiliging via Google Play Protect blijven werken op bestaande apparaten", meldt Google.

Huawei schrijft in een verklaring dat het beveiligingsupdates en diensten blijft leveren aan bestaande Huawei- en Honor-telefoons en -tablets. Hierbij gaat het om al verkochte modellen en om toestellen die nog niet verkocht zijn, maar nog wel op voorraad zijn.

Eigen besturingssysteem van Huawei

Op verschillende websites wordt gespeculeerd dat Huawei mogelijk wordt gedwongen om de opensourceversie van Android te gaan gebruiken. Van dit Android Open Source Project (AOSP) mag iedereen vrij gebruikmaken.

Een nadeel van AOSP is dat het systeem niet beschikbaar is met mobiele services van Google. Dat betekent dat diensten als de Google Play Store, de Chrome-browser, Gmail en YouTube ontbreken. Daarmee valt een heel belangrijk deel van de gebruikservaring van Android weg.

Overigens heeft Huawei in maart bevestigd dat het bedrijf een alternatief voor Android en Windows heeft. "Als blijkt dat we deze systemen (Android en/of Windows, red.) niet meer kunnen gebruiken, zullen we klaar zijn en een plan B hebben", zei Huawei-directeur Richard Yu.

Een woordvoerder van Huawei noemde het eigen systeem een noodoplossing. "Huawei heeft back-upsystemen, maar alleen voor gebruik in zeer uitzonderlijke omstandigheden. We verwachten ze niet te gebruiken en zouden dat eerlijk gezegd ook niet willen."

Is er zicht op een oplossing?

Google zou niet de enige zijn die maatregelen heeft getroffen. Ook chipmakers als Qualcomm en Intel zouden hun leveringen aan Huawei staken.

De bedrijven zeggen aan nieuwe voorwaarden van de regering te voldoen. Het is dan ook de vraag wat de volgende stap is. Waarschijnlijk kan Huawei pas weer toegang tot meer Google-diensten krijgen als het Amerikaanse ministerie van Economische Zaken zijn beslissing terugdraait. Of en wanneer dat gebeurt, is niet te zeggen.

Huawei en zeventig aangesloten bedrijven staan op een lijst. Elk bedrijf uit de Verenigde Staten moet goedkeuring aan de Amerikaanse overheid vragen voordat het met een van de bedrijven op die lijst zaken mag doen.

China heeft nog niet gereageerd op de Amerikaanse maatregelen. In dat land mogen Google-diensten sowieso niet worden gebruikt, maar de voorwaarden zorgen er wel voor dat zakendoen met Amerikaanse bedrijven wordt bemoeilijkt.

Hoe China en Huawei de wereld zouden bespioneren
164
Hoe China en Huawei de wereld zouden bespioneren