Huawei stelt dat de opgelegde Amerikaanse handelsrestricties geen gevolgen hebben voor het functioneren van het bedrijf. Experts betwijfelen dat, meldt persbureau Reuters zondag.

De VS kondigde eerder deze week handelsrestricties voor het Chinese bedrijf Huawei aan. Nu Huawei op de zwarte lijst van de VS staat, denken experts dat de chipdivisie van het bedrijf in de problemen komt.

He Tingbo, het hoofd van Huawei-chipdivisie HiSilicon, zei dat haar bedrijf al lang is voorbereid op een "extreem scenario" zoals een handelsrestrictie. Huawei zal volgens haar "zelfredzamer" worden.

"Het zou me verbazen als HiSilicon het kan redden zonder Amerikaanse toeleveranciers", zegt analist Linda Sui tegen Reuters. Een Chinese bron zegt tegen het persbureau dat geen van de Amerikaanse leveranciers van Huawei "vervangen kan worden door Chinese, in ieder geval niet binnen een paar jaar".

Huawei op allerlei vlakken afhankelijk van de VS

Huawei zou onder meer afhankelijk zijn van chipontwerpen die het bedrijf koopt bij Amerikaanse marktleiders als Cadence Design Systems Inc en Synopsys Inc. Die ontwerpen dienen als basis voor de HiSilicon-chips die in alle telefoons van Huawei zitten.

Ook is Huawei volgens experts sterk afhankelijk van Amerikaanse leveranciers van lasers en modules die worden gebruikt in de netwerkapparatuur van Huawei.

Het bedrijf maakte eerder bekend al jaren te werken aan alternatieven voor Android en Windows. De smartphones, tablets en pc's van Huawei draaien nu op die Amerikaanse besturingssystemen.

Wantrouwen tegen Huawei groeit

"Huawei heeft back-upsystemen, maar alleen voor gebruik in zeer uitzonderlijke omstandigheden. We verwachten ze niet te gebruiken en zouden dat eerlijk gezegd ook niet willen", zei een Huawei-woordvoerder destijds.

Steeds meer landen wantrouwen Huawei en vrezen dat het bedrijf te dicht bij de Chinese overheid staat. Veel westerse landen willen het concern uitsluiten bij de aanleg van 5G-netwerken, zodat cruciale infrastructuur niet door een niet-westers bedrijf wordt aangelegd.

Eerder deze week ging het gerucht dat de AIVD onderzoek doet naar mogelijke spionage in Nederland door Huawei. Het bedrijf zou beschikken over een verborgen achterdeur naar klantgegevens van een van de drie grote telecomproviders in Nederland: VodafoneZiggo, KPN of het fusiebedrijf van T-Mobile en Tele2.