Telecombedrijf Vodafone vond tien jaar geleden in Italië kwetsbaarheden in apparatuur van het Chinese bedrijf Huawei. Dat blijkt uit documentatie die Vodafone tussen 2009 en 2011 bijhield over de beveiliging van het telecomnetwerk, meldt persbureau Bloomberg dinsdag.

Volgens Bloomberg wordt in de documenten gerefereerd naar zogeheten 'achterdeurtjes', waarmee Huawei ongeautoriseerd toegang tot het netwerk zou krijgen.

Vodafone ontkent dat het ging om bewust ingebouwde achterdeurtjes. Volgens het bedrijf ging het om onbedoelde kwetsbaarheden zoals die vaker voorkomen in telecomapparatuur.

Ook Huawei weerspreekt de suggestie dat het om om een achterdeurtje gaat. "Er zit geen kern van waarheid in de suggestie dat Huawei achterdeurtjes in zijn producten achterhoudt", luidt de verklaring van het Chinese telecombedrijf.

De kwetsbaarheid zat in een diagnostische functie die geen toegang had tot het internet. Huawei was vergeten die functie weg te halen nadat het netwerk was klaargemaakt.

Vodafone benadrukt dat er geen bewijs is dat de beveiligingslekken zijn misbruikt om het netwerk af te luisteren. In 2011 en 2012 zijn de problemen verholpen.

Huawei ligt al langer onder vergrootglas

Het Chinese Huawei ligt al langere tijd onder een vergrootglas. Meerdere landen, waaronder de Verenigde Staten, vrezen dat de Chinese overheid het bedrijf inzet om buitenlandse telecomnetwerken af te luisteren.

Een meerderheid van de Tweede Kamer zei onlangs dat Huawei uitgesloten moet worden bij de aanleg van een 5G-netwerk. In Nederland werkt KPN samen met Huawei voor de aanleg van het netwerk, maar de kern van het 5G-netwerk wordt door westerse bedrijven gebouwd.

Correctie: Vodafone ontkende na publicatie van het Bloomberg-artikel dat het ging om bewust toegevoegde achterdeuren. Het artikel is aangepast en aangevuld om dit duidelijk te maken.

Aanvulling: De verklaring van Huawei is toegevoegd aan dit artikel.