De prijzen voor mobiel internet in Nederland zijn niet meer gedaald nadat telecomprovider T-Mobile zijn concurrent Tele2 officieel mocht overnemen. Dat blijkt uit een rapport van marktonderzoeker Rewheel, ingezien door NU.nl.

"De prijs voor een gigabyte is in Nederland niet meer gezakt nadat de controversiële overname werd goedgekeurd", schrijft de onderzoeker in zijn rapport. Met de overname van Tele2 neemt het aantal operators in Nederland af. Bij het onderzoek werd gekeken naar de eerste helft van 2019.

"Ditzelfde patroon zagen we ook in andere landen waar het aantal telecomproviders afnam van vier naar drie", stellen de onderzoekers in een reactie. Omdat het aantal providers daalt, zou er minder onderlinge concurrentie zijn. De noodzaak om prijzen te verlagen zou hierdoor ook afnemen.

Uit een eerdere analyse van Rewheel bleek dat 4G-prijzen in Nederland minder daalden nadat de overname van Tele2 voor het eerst werd aangekondigd. Toen moest de Europese Commissie de koop door T-Mobile nog goedkeuren.

De koop van Tele2 werd aan het einde van 2018 formeel goedgekeurd door Europa. T-Mobile zegt in een reactie op het rapport van Rewheel dat de overname goed is voor de concurrentie voor vaste-mobiele diensten, maar ging verder niet concreet inhoudelijk op de bevindingen van de marktonderzoeker in.