Apple gaat samen met KPN iPhones recyclen met behulp van een gespecialiseerde robotarm.

Het was al mogelijk om oude apparaten in te leveren bij de Apple Store in ruil voor korting, maar nu wordt dit uitgebreid naar de KPN-winkels. De inruilwaarde wordt bepaald aan de hand van het type en de staat van de iPhone.

Voor het ontmantelen van oude apparaten gebruikt Apple een speciaal ontwikkelde robotarm genaamd Daisy. Hiermee kan het bedrijf naar eigen zeggen meer dan 1,2 miljoen telefoons per jaar uit elkaar halen en de materialen sorteren voor gebruik in andere apparaten.

Apple heeft op het moment Daisy-robotarmen op twee locaties, één in het Amerikaanse Austin en een tweede in een Nederlandse fabriek.

Daisy staat al langer bij Apple, maar wordt nu voor het eerst gebruikt om samen met KPN te recyclen.

Robotarm in Nederlandse fabriek

De onderdelen en materialen uit de iPhones worden door Apple verzameld en gebruikt om andere Apple-apparaten te repareren of om nieuwe producten te maken. Zo kan het aluminium uit oude iPhones gebruikt worden voor de behuizing van nieuwe MacBooks en kunnen kostbare grondstoffen voor nieuwe batterijen gebruikt worden.

Binnenkort kunnen oude iPhones ingeleverd worden bij KPN-winkels in ruil voor korting op een nieuwe iPhone. Deze toestellen worden uit elkaar gehaald door Daisy om te recyclen, of gereviseerd om ze opnieuw te verkopen.

Het is niet bekend vanaf wanneer de iPhones bij KPN-winkels kunnen worden ingeruild.