De Autoriteit Consument & Markt (ACM) adviseert het ministerie van Economische Zaken en Klimaat om bij de veiling van frequenties voor 5G-netwerken niet meer dan 40 procent van die frequenties in handen van één partij te laten komen.

Volgens de ACM is zo'n bovengrens nodig om de concurrentie op de Nederlandse mobiele markt te behouden. Die markt bestaat nu uit drie grote spelers: KPN, T-Mobile en Vodafone.

De voormalige vierde speler Tele2 werd eerder door T-Mobile overgenomen en de twee bedrijven fuseerden.

ACM vindt het niet noodzakelijk om frequenties te reserveren voor een nieuwe vierde speler op de Nederlandse mobiele markt.

Scheve verdeling van frequenties voorkomen

Wel adviseert de ACM het totale bezit van 5G-frequenties per aanbieder te beperken tot maximaal 40 procent.

Ook moet voor de frequenties lager dan 1 GHz en op frequenties van de 3,5 GHz-band een maximum van 40 procent gelden. Die beperkingen zijn volgens de toezichthouder nodig om een scheve verdeling van frequenties te voorkomen.

Frequenties onder de 1 GHz-band hebben een grotere dekking met lagere snelheid en zijn volgens de ACM noodzakelijk om voor redelijke kosten een landelijk dekkend netwerk te bouwen. De frequenties in de 3,5 GHz-band hebben een minder grote dekking, maar zorgen voor hogere snelheden, het uiteindelijke doel van een 5G-netwerk.

De frequenties die nodig zijn voor een 5G-netwerk worden in twee fases verkocht. Eind 2019 of begin 2020 is er een veiling voor de frequenties in de 700-, 1.400- en 2.100-MHz-banden. De 3,5-GHz-band zal mogelijk eind 2021 of begin 2022 geveild worden.