Zuid-Koreaanse telecomproviders hebben woensdag een 5G-netwerk uitgerold. Daarmee is het land het eerste dat een commercieel 5G-netwerk heeft.

Het 5G-netwerk wordt aangeboden door onder andere SK Telecom, de grootste in het land actieve operator. Klanten kunnen een speciale smartphone van Samsung gebruiken om met het nieuwe mobiele internet te verbinden.

5G is de opvolger van 4G-internet, dat momenteel door Nederlandse providers wordt aangeboden. Telecombedrijven werken al jarenlang aan de technologie die vereist is voor het nieuwe, snellere netwerk.

Het nieuwe netwerk is enkel te gebruiken in bepaalde delen van de hoofdstad Seoel. Daarbuiten worden klanten verbonden met 4G.

Recent werd nog gedacht dat de Verenigde Staten de race om het eerste commerciële 5G-netwerk gingen winnen. Daar werd echter pas een uur later dan in Zuid-Korea 5G aangeboden, in Chicago en Minneapolis.

In Nederland wordt ook gewerkt aan het beschikbaar stellen van 5G. De gemeente Den Haag zei de eerste 5G-stad van Nederland te willen worden, met een operationeel netwerk in 2020. Apeldoorn wil ook de eerste worden, maar richt zich op 2021.