Nokia heeft gereageerd op het onderzoek dat de Finse ombudsman voor gegevensbescherming dinsdag is gestart. Het bedrijf bevestigt dat er data naar een server in China zijn gestuurd, maar zegt dat deze gegevens niet aan personen gelinkt kunnen worden.

Het onderzoek is gestart nadat aan de Finse media werd getipt dat sommige Nokia 7 Plus-modellen data verstuurden naar China. Inmiddels heeft Nokia bevestigd dat er bij een deel van deze modellen inderdaad data naar een Chinese server zijn verstuurd, maar het bedrijf verzekert dat het alleen om anonieme gegevens gaat.

Nokia verklaart dat het lek is ontstaan door software die bedoeld was voor de Chinese modellen van de Nokia 7 Plus. Volgens de Chinese wet moeten alle data die in China worden verzameld ook op Chinese servers opgeslagen worden. Een deel van de telefoons die buiten China verkocht zijn, stuurde ook data naar deze server.

In februari heeft Nokia een update die dit probleem verhelpt uitgebracht. Er worden nog wel steeds data verzameld, maar deze worden nu weer naar de servers van Nokia's fabrikant HMD Global in Singapore gestuurd. Het gaat volgens het bedrijf om diagnostische gegevens waarmee Nokia de garantieperiode kan bepalen en zijn diensten kan verbeteren.

Het onderzoek door de Finse ombudsman voor gegevensbescherming gaat vooralsnog gewoon door.