Bedrijven die zogenoemde refurbished toestellen verkopen, komen met een eigen keurmerk nadat de Consumentenbond in 2018 kritiek had op de matige kwaliteit van die toestellen.

De Consumentenbond testte toen achttien opgelapte iPhones, waarvan er slechts zes als 'goede deal' werden beoordeeld. Bij de rest van de toestellen was de kwaliteit ondermaats, met slechte schermen, krassen of verouderde accu's.

Aanbieders van zulke refurbished telefoons willen het vertrouwen van consumenten nu winnen met een keurmerk. Dat keurmerk wordt uitgegeven door de brancheorganisatie Techniek Nederland.

Via het keurmerk wordt de kwaliteit van opgelapte toestellen gegarandeerd. De aanbieders worden op vijftig punten gecontroleerd via een test die door TÜV Nederland is gecertificeerd.

In eerste instantie alleen iPhones

Op producten met het keurmerk zit daarnaast twee jaar garantie. Ook worden de telefoons voortaan verdeeld in drie categorieën op basis van de kwaliteit van het uiterlijk: zo goed als nieuw, licht gebruikt, zwaar gebruikt en met in toenemende mate zichtbare gebruikssporen.

Daarnaast wordt de financiële gezondheid van de telefoonaanbieders onderzocht. Vorig jaar gingen nog twee aanbieders van refurbished apparaten failliet, Leapp en Swoop. Door zo'n faillissement komt de garantie van de opgelapte toestellen mogelijk te vervallen. Beide failliete aanbieders hebben inmiddels een doorstart gemaakt.

In eerste instantie wordt het keurmerk gevoerd door de drie aanbieders die bij de oprichting betrokken waren: Forza Refurbished, Leapp en Renewd. Vanaf vandaag kunnen ook andere partijen zich voor het keurmerk aanmelden. Voorlopig geldt het keurmerk alleen voor iPhones, later worden ook andere smartphones en apparaten toegevoegd.