Google heeft de eerste bètaversie van Android Q uitgebracht, de volgende grote update van het mobiele besturingssysteem. Er zijn onder meer vernieuwingen op het gebied van privacy.

Gebruikers kunnen zich vanaf woensdag voor de bèta aanmelden. De uiteindelijke versie van Android Q wordt later dit jaar uitgerold voor alle gebruikers. Android Q volgt het het huidige besturingssysteem Android Pie op. Het is niet bekend wat de volledige naam van Android Q zal zijn.

De eerste bèta kan alleen worden gebruikt op Pixel-telefoons. In de vroege versie van het programma zijn enkele vernieuwingen op Android te testen.

Meer privacyinstellingen

Google voegt onder meer nieuwe privacyinstellingen toe. Zo geeft Android Q gebruikers meer inzicht in en controle over welke apps locatiegegevens mogen gebruiken. Zo kan worden ingesteld of een app altijd toegang krijgt tot de locatie, helemaal nooit of alleen als de app in gebruik is.

Daarnaast biedt Android Q gebruikers ook meer controle over hoeveel toegang apps krijgen tot informatie zoals foto's, video's en gedownloade bestanden.

Ondersteuning voor opvouwbare schermen

Met Android Q ondersteunt Google ook opvouwbare schermen. Zo moeten apps naast elkaar gezet kunnen worden en kunnen de schermformaten van de apps worden aangepast.

Google kondigde ondersteuning voor opvouwbare telefoons al in november aan. In Android Q passen apps zich vanzelf aan als het scherm van een telefoon wordt uitgevouwen. Onder meer Samsung en Huawei brengen dit jaar zo'n telefoon uit.

Instellingen en diepte-informatie

In Android Q kunnen gebruikers binnen een app instellingen oproepen die bij de app passen. Zo kan een browserapp instellingen tonen voor verbindingen, zoals de vliegtuigmodus, wifinetwerken en instellingen voor mobiele data. In de huidige versie van Android moeten gebruikers de app verlaten en schakelen naar de Instellingen-app.

Google biedt verder ondersteuning voor het 'Dynamic depth format'. Smartphones met een dieptesensor in de camera kunnen daarvan gebruikmaken voor bijvoorbeeld meer scherptediepte-opties in apps.

Ook kan de diepte-informatie gebruikt worden om 3D-foto's te maken en biedt de update verbeterde ondersteuning voor het tonen van objecten in augmented reality.

Tijdens het evenement Google I/O zal meer bekend worden over Android Q. De ontwikkelaarsconferentie van Google vindt dit jaar van 7 tot 9 mei plaats in San Francisco.