Apple-medeoprichter Steve Wozniak wil graag dat Apple met een opvouwbare iPhone komt. "Ze zijn niet leidend als het gaat om opvouwbare telefoons en dat baart mij zorgen, want ik wil er graag één", zegt Wozniak tegen persbureau Bloomberg.

"Apple is al vrij lang een voortrekker op gebieden zoals Touch ID, Face ID en gemakkelijk betalen met de telefoon", zegt Wozniak, die Apple in 1976 samen met Ronald Wayne en Steve Jobs heeft opgericht. Maar wat betreft opvouwbare telefoons speelt Apple volgens Wozniak geen voortrekkersrol.

Samsung kondigde vorige week zijn eerste opvouwbare telefoon aan, de Galaxy Fold. Dagen daarna onthulde Huawei de opvouwbare Mate X en toonde Oppo een prototype van zijn opvouwbare telefoon. De toestellen van Samsung en Huawei verschijnen later dit jaar en zullen rond de 2.000 euro kosten.

Wozniak is toch optimistisch over de toekomst van Apple, nu het bedrijf zich meer richt op andere markten naast de iPhone. "Ze zijn gewoon zo succesvol geworden met de iPhone en dat was lange tijd hun hele business", aldus Wozniak.

Wozniak verliet Apple uit onvrede

Wozniak werkte tot 1985 voor Apple. Hij verliet het bedrijf, omdat hij vond dat Apple de verkeerde kant op ging. Hij verkocht toen ook al zijn aandelen. Medeoprichter Ronald Wayne verkocht zijn aandelen kort na de oprichting van Apple.

Steve Jobs stopte ook in 1985 bij Apple, na wrijving met de CEO die hij zelf had aangenomen. Jobs keerde in 1997 weer terug, toen Apple aan de rand van de financiële afgrond stond. Hij wist het bedrijf met de iMac en iPod weer succesvol te maken.