De nieuwe LG G8 ThinQ-telefoon van LG bevat aan de voorkant een zogenoemde 'time-of-flight'-camera (ToF-camera) die in drie dimensies kan 'zien'. Dat bevestigde het bedrijf donderdag in een persverklaring.

Eerder lekte een afbeelding van de nieuwe smartphone. Daarop is te zien dat er naast de selfiecamera nog een tweede sensor is geplaatst, vermoedelijk de ToF-camera.

Time-of-flight-camera's kunnen in 3D 'zien' via de registratie van infraroodlicht. De technologie wordt onder meer ingezet om gezichtsherkenning te verbeteren.

De camera identificeert op deze manier 3D-objecten in de ruimte. Dat kan in de toekomst gebruikt worden in apps voor virtual reality en augmented reality.

Binnen vijf jaar overal 3D-camera's

De technologie is gebaseerd op de REAL3-chip van chipfabrikant Infineon Technologies. Infineon-topman Andreas Urschitz zegt in een persverklaring dat hij verwacht dat de meeste telefoons op de markt "binnen vijf jaar" 3D-camera's zullen bevatten.

De technologie wordt momenteel al gebruikt in Huawei's Honor View 20 en Vivo's Nex Dual Display-telefoon. Apple gebruikt ook infraroodlicht voor de gezichtsherkenning op recente iPhones.