Apple gebruikt mogelijk drie cameralenzen op de achterkant van de nieuwe iPhones. Ook test Apple een USB-C-aansluiting in plaats van een Lightning-poort.

Apple introduceert mogelijk dit jaar nog nieuwe iPhones met drie cameralenzen op de achterkant, schrijft het doorgaans goed ingelichte persbureau Bloomberg woensdag. Apple overweegt de Lightning-aansluiting te vervangen door de gangbaardere USB-C-aansluiting.

In september van dit jaar komt Apple met opvolgers van de iPhone XS en XS Max, vertellen ingewijden. Het grootste model wordt naar verluidt voorzien van drie camera's op de achterkant. Ook komt er een nieuwe versie van de betaalbaardere iPhone XR.

Vanaf 2020 krijgen de iPhones mogelijk een nieuw camerasysteem, dat de omgeving met lasers in 3D kan vastleggen. Bloomberg meldt dat het systeem zal werken binnen een gebied van 4,5 meter.

In de recentste iPhones werkt Apple al met een 3D-camera voor Face ID. Die gezichtsherkenning maakt een 3D-scan van het gezicht van gebruikers om het toestel te ontgrendelen, maar werkt op een maximale afstand van ongeveer 0,5 meter.

Het nieuwe systeem zou bijdragen aan een verbeterde versie van augmented reality (AR) op de iPhone, omdat het toestel virtuele objecten nauwkeuriger in de ruimte kan plaatsen. Ook zou de scherptediepte op foto's er beter uit komen te zien. Volgens Bloomberg is het 3D-camerasysteem mogelijk een voorbode van een AR-bril van Apple.

Nieuwe iPads op komst

Naast nieuwe iPhones zou Apple ook een nieuwe iPad Mini willen uitbrengen, schrijft Bloomberg. Daarvoor werden eerder deze week al aanwijzingen gevonden in de broncode van de iOS 12.2-bèta.

Apple wil de iPad Pro mogelijk in de lente van 2020 updaten. De tablet zou daarbij eveneens van het 3D-camerasysteem worden voorzien.

Donkere modus voor iOS 13

Het bedrijf zou verder werken aan een nieuwe donkere modus voor iOS 13, de nieuwe versie van het mobiele besturingssysteem dat later dit jaar moet verschijnen. De modus zou door het hele besturingssysteem worden doorgevoerd, zodat de telefoon bij gebruik in het donker minder fel oogt.

Naast een donkere modus zou ook een vernieuwde versie van CarPlay op de planning staan. Met dat systeem kunnen iPhones aan autosystemen worden gekoppeld. Ook zouden iPads een geüpdatet thuisscherm krijgen, al is niet bekend hoe dat eruit zal zien.