Een Amerikaanse man is veroordeeld tot een celstraf van vijf jaar en vijf maanden, omdat hij andermans telefoons kloonde en geld verdiende door vervolgens betaalnummers te bellen.

De man bekende schuld aan het begin van de rechtszaak, aldus het Amerikaanse ministerie van Justitie. Eerder zeiden vier medeplichtigen ook schuldig te zijn.

Door andermans telefoons te 'klonen' met speciale software kon de man gegevens van slachtoffers achterhalen. Hiermee kon hij vervolgens hun telefoonnummer gebruiken in eigen telefoons.

Hij belde met die telefoons naar internationale betaalnummers waar hij een overeenkomst mee had. Hierdoor kreeg hij een deel van het geld dat werd afgeschreven voor iedere minuut die hij zelf belde.

Tienduizenden dollars verdiend met kloontruc

De cybercrimineel zegt dat hij tienduizenden dollars heeft verdiend via een van deze betaalnummers. Hij stal de privé-informatie van 2.158 telefoonbezitters.

De man is een inwoner van de Dominicaanse Republiek, maar werd in augustus 2018 uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Hij is veroordeeld voor fraude, identiteitsdiefstal en het gebruik van illegale telecomapparatuur.

Nieuwsbrief