Google, de beheerder van Android, zou verwachten dat fabrikanten van Android-smartphone een geavanceerde vorm van gezichtsherkenning gaan ondersteunen.

Het gaat om aanvullende sensoren - naast de camera - die ontgrendeling door middel van gezichtsherkenning mogelijk maken, meldt XDA op basis van code in Android Q, de komende versie van Android.

Verschillende Android-smartphones bieden momenteel al de optie om het toestel door middel van gezichtsherkenning te ontgrendelen. De meeste smartphones maken daarvoor enkel gebruik van de camera. Daardoor is de optie in sommige gevallen relatief eenvoudig te misleiden.

De door XDA ingeziene code van Android Q, die naar verwachting in augustus uitkomt, duidt er volgens de nieuwssite op dat Google naast de camera rekening houdt met de aanwezigheid van andere sensoren.

Het gaat bijvoorbeeld om een afstandssensor en infraroodsensor, die de veiligheid van ontgrendeling door middel van gezichtsherkenning kunnen verbeteren. Dit soort sensoren zitten al in Face ID, de gezichtsherkenning in recente iPhones van Apple.

In Android Q aanwezige code duidt er ook op dat Android Q van gebruikers vereist dat zij naast een gezicht ook een pincode, wachtwoord of patroon instellen om hun telefoon te ontgrendelen. Android-gebruikers zouden hun gezicht daarnaast ook kunnen gebruiken om bijvoorbeeld aankopen in de Play Store te authenticeren.