Apple zou dit jaar voor het laatst een iPhone met lcd-scherm uitbrengen en vanaf 2020 alleen nog maar iPhones met een oledscherm op de markt willen brengen.

Dat meldt The Wall Street Journal dinsdag op basis van gesprekken die schermmaker Japan Display voert met investeerders.

Japan Display maakt al jaren de lcd-schermen voor iPhones, maar die inkomsten vallen vanaf 2020 weg, zou het bedrijf hebben gezegd.

Apple zou alleen nog dit jaar een iPhone met lcd-scherm uitbrengen, vermoedelijk de opvolger van de iPhone XR. De verkopen van die iPhone XR met lcd-schermen zouden bovendien tegenvallen. Dit voelt Japan Display ook.

Om dat verlies op te vangen, zou Japan Display op zoek zijn naar investeerders, die een bedrijfsaandeel tot 30 procent aangeboden zouden krijgen. 

Apple stapt over op oled

In 2017 verscheen de eerste iPhone met een oledscherm, de iPhone X, terwijl de iPhone 8 en 8 Plus dat jaar nog een lcd-scherm hadden. In 2018 verschenen de iPhone XS en XS Max, alle twee met een oledscherm. De iPhone XR heeft nog wel een lcd-scherm en heeft daardoor iets bredere schermranden dan de andere recente iPhones.

Vanaf 2020 zou Apple toch volledig willen overstappen op oledschermen. Oled geeft zelf licht en heeft daarom in tegenstelling tot lcd geen losse module voor de schermverlichting nodig. Daardoor kunnen de schermen dunner zijn. Bovendien kunnen de schermen in andere vormen worden gemaakt en zijn ze zeer flexibel.

Apple koopt zijn oledschermen bij Samsung, de grootste maker van oledschermen voor smartphones. Ook LG maakt oledschermen, Japan Display niet.

iPads de komende tijd nog wel met lcd-scherm

Japan Display komt niet direct zonder bestellingen te zitten: Apple gebruikt nog wel lcd-schermen voor iPads en MacBooks. Het duurt vermoedelijk nog een aantal jaar voordat oledschermen voor een concurrerende prijs op zulke formaten kunnen worden gemaakt.

Apple zou volgens geruchten onderzoeken of het bedrijf zelf microledschermen kan ontwikkelen. Zulke schermen lijken op oled, maar gebruiken geen organische component. Daardoor zouden de schermen dezelfde voordelen bieden. Nadelen zoals het inbranden van beelden en een natuurlijke achteruitgang van de schermen kleven er niet aan.