Een rechter in Duitsland heeft Apple verboden om nog langer een 'misleidende' persverklaring te verspreiden waarin het bedrijf beweert dat de iPhone 7 en iPhone 8 ondanks een verbod breed beschikbaar blijven.

In december besloot een Duitse rechter dat Apple de twee modellen in dat land niet langer mag verkopen, omdat Apple patentinbreuk maakt door het gebruik van een component van de Amerikaanse chipmaker Qualcomm.

Na de uitspraak verklaarde Apple dat het bedrijf zijn eigen winkels niet van een nieuwe voorraad zou voorzien, maar dat de betreffende iPhones via Duitse telecomproviders en andere winkels beschikbaar blijven.

"De persverklaring is misleidend en bevat een uitspraak die op zijn minst potentieel bedrieglijk is over de beschikbaarheid van de goederen, namelijk de door de uitspraak getroffen iPhones", verklaarde de meerkoppige rechtbank in haar oordeel.

Volgens de rechtbank geeft de verklaring consumenten en winkeliers een verkeerde indruk over de onbeperkte beschikbaarheid van de smartphones. Apple heeft niet op de uitspraak gereageerd.