Android Q, de komende versie van het besturingssysteem voor smartphones en tablets, zou gebruikers meer controle over de privacyinstellingen van hun apparaat geven.

Gebruikers krijgen onder meer de mogelijkheid om dataverzameling door apps stop te zetten als de app op de achtergrond draait, meldt XDA op basis van een vroege editie van de software.

Momenteel hebben gebruikers alleen de optie om dataverzameling door een app altijd toe te staan of altijd te blokkeren. Dat heeft als gevolg dat apps ook data, zoals locatiegegevens, kunnen verzamelen als de app niet gebruikt wordt. Android Q zou gebruikers de keuze geven om dit in te perken.

Verder vond XDA in zijn versie van de software een uitgebreide donkere modus, waarvan de komst eerder was aangekondigd. De modus zou het scherm en veel apps automatisch donker moeten weergeven. De optie is daarmee uitgebreider dan de beperkte donkere modus in Android P, de recentste versie.

Mogelijk biedt Android Q middels zijn software ook ondersteuning voor desktopschermen. Gebruikers kunnen hun smartphone daarmee aan een monitor koppelen, waarna zij verschillende functies op een groot scherm kunnen gebruiken.

Android Q komt naar verwachting in augustus beschikbaar. Welke smartphones en tablets het besturingssysteem gaan ondersteunen, is nog niet duidelijk.