Apple zou in 2018 door zijn kortingsprogramma voor het vervangen van iPhone-batterijen elf miljoen van die accu's hebben vervangen. Dat zijn er ruim vijf keer zo veel als normaal, meldt blogger John Gruber dinsdag.

De blogger van Daring Fireball weet vaker op basis van anonieme bronnen interne informatie over Apple te melden.

Apple-topman Tim Cook hield een grote interne vergadering nadat hij een winstwaarschuwing voor het afgelopen kwartaal had afgegeven.

Tijdens die vergadering zou Cook hebben gezegd dat Apple in 2018 in totaal elf miljoen iPhone-batterijen heeft vervangen, terwijl dat er normaal een tot twee miljoen zijn.

Apple liet iPhone-gebruikers in 2018 het hele jaar lang hun iPhone-batterij voor 29 euro vervangen, terwijl dat normaal 49 tot 69 euro kost.

Apple verlaagde pieksnelheid zonder klanten in te lichten

De aanleiding was de ontdekking dat iPhones met een verouderde batterij minder snel zijn. Apple bleek de pieksnelheid van de processors in iPhones met zo'n versleten batterij omlaag te schroeven, om ervoor te zorgen dat de telefoons niet zouden uitvallen. Maar het bedrijf had klanten daar nooit over ingelicht.

Volgens Gruber wist Apple waarschijnlijk al het hele jaar van het fors hogere aantal vervangen batterijen, maar werden de gevolgen pas in het vierde kwartaal duidelijk. Toen introduceerde Apple nieuwe iPhones, die minder sterk verkochten dan verwacht.

Volgens Gruber is het goed mogelijk dat miljoenen mensen die normaal gesproken een nieuwe iPhone zouden hebben gekocht, dankzij het vervangingsprogramma nog wat langer met hun oude toestel doen.