De verplaatsing van het afluisterstation van de Nederlandse inlichtingendiensten van het Friese Burum naar het buitenland lijkt volgens het kabinet "noodzakelijk".

Door de verplaatsing moeten de inlichtingendiensten hun werk kunnen blijven doen en krijgt Nederland ook toegang tot het nieuwe 5G-netwerk, schrijft staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) in een brief aan de Tweede Kamer.

Uit onderzoek van TNO blijkt dat de frequentieband die het afluisterstation gebruikt om satellietcommunicatie te onderscheppen niet samengaat met 5G. Er wordt namelijk gebruikgemaakt van dezelfde 3,5 GHz-band en dat zal leiden tot "ernstige hinder".

Omdat het station niet binnen Nederland verplaatst kan worden zonder dat dit tot problemen met het 5G-netwerk leidt, wordt gekeken naar de mogelijkheid om het satellietstation deels of volledig naar het buitenland te verplaatsen.

Een speciale gezant gaat bij de beoogde partnerlanden "draagvlak creëren" voor de verhuizing. In het eerste kwartaal van 2019 wordt duidelijk of het gaat lukken om het afluisterstation te verplaatsen.

Het afluisterpark onderschept sinds 2005 met twee grote en negen kleine schotels satellietcommunicatie. Het levert volgens Defensie "onmisbare informatie op, cruciaal voor de nationale veiligheid". Ook is het van belang voor de verdediging tegen cyberaanvallen.