Apple gaat in China een update voor oudere iPhones uitbrengen, zodat de telefoons niet door het land verbannen worden.

Met de update wil Apple het door China afgekondigde verbod op de verkoop van oudere iPhones afwenden, meldt persbureau Reuters.

De updates worden volgende week al naar oudere iPhones gestuurd. "Om alle mogelijke zorgen over onze meewerking met het vonnis weg te nemen", aldus Apple.

Eerder deze week verbood de Chinese rechter de verkoop van oudere iPhones. Het ging om een uitspraak in een rechtszaak die is aangespannen door chipmaker Qualcomm. Alleen de verkoop van oudere modellen is verboden, Qualcomm wil echter ook een verbod op de verkoop van nieuwe iPhones.

Apple en Qualcomm zijn al maanden verwikkeld in een juridische strijd. Volgens de iPhone-fabrikant vraagt het bedrijf te veel geld voor standaardpatenten, De chipmaker beschuldigt Apple van misbruik van zijn patenten.

'Onherstelbare schade aan Chinese smartphoneindustrie'

Apple stelt in rechtbankdocumenten dat de rechter met het verbod een schikking tussen Apple en Qualcomm probeert af te dwingen. Daarmee doet de rechter volgens Apple meer kwaad dan goed.

Een schikking met Qualcomm zou volgens Apple ertoe leiden dat ook andere klanten van de chipmaker hoge licentiekosten moeten betalen voor standaardpatenten. Dat leidt volgens Apple tot "onherstelbare schade" aan het ondernemersklimaat voor smartphonemakers in China.

Apple waarschuwt de Chinese overheid voor het mislopen van grote belastinginkomsten door een verkoopverbod op iPhones. Ook zegt Apple verantwoordelijk te zijn voor vijf miljoen Chinese banen, van toeleveranciers tot softwaremakers. Volgens Apple zijn er in 2017 in China zo'n 50 miljoen iPhones verkocht.

Qualcomm heeft Apple ook in andere landen aangeklaagd. Zo heeft de chipmaker de Amerikaanse autoriteiten gevraagd om de import van de iPhone-modellen te verbieden. Tot nu toe kreeg het bedrijf nul op het rekest.