De advocaten van Meng Wanzhou, de financieel directeur van telefoonbedrijf Huawei die vorige week in Canada werd gearresteerd, hebben gevraagd of ze onder 'huisarrest' geplaatst kan worden.

Dat bepleitten de advocaten tijdens een zitting waarbij de rechter moet bepalen of Meng op borgtocht vrij mag komen. Het Chinese concern zou zelfs de kosten voor beveiliging en de benodigde technologie willen betalen.

Meng werd vorige week in de Canadese stad Vancouver opgepakt op verzoek van de Verenigde Staten, die haar willen berechten voor fraude. Ze zou SkyCom, een onofficieel dochterbedrijf van Huawei, hebben toegestaan te handelen met Iran. Daarmee overtrad ze een handelsembargo dat de VS tegen Iran heeft ingesteld en misleidde ze Amerikaanse banken.

Maandag werd de hoorzitting over de borg hervat. Meng zelf volgde de procedure via een tolk in een achterkamertje van de rechtbank in Vancouver.

De echtgenoot van Meng heeft aangeboden een miljoenenborg in contant geld en aandelen te betalen. Liu Xiaozong zegt er ook alles aan te willen doen om aan de gestelde eisen qua beveiliging te voldoen. Het echtpaar bezit in Canada twee huizen ter waarde van meer dan 15 miljoen dollar, zo blijkt uit eigendomsregisters en een beëdigde verklaring van Meng.

De kwestie-Meng doet de toch al gespannen verhouding tussen de VS en China geen goed. Afgelopen weekend riep Peking afzonderlijk de ambassadeurs van Canada en de VS ter verantwoording. China dreigt met maatregelen tegen Canada als Meng niet snel wordt vrijgelaten.

China verwijt Canada schenden van afspraken

China is boos op Canada vanwege de kwestie rond de opgepakte financieel directeur omdat het Noord-Amerikaanse land bilaterale afspraken niet zou zijn nagekomen. Zo heeft Canada volgens China verzuimd het Chinese consulaat in te lichten over de arrestatie. Dit wordt door Canada overigens ontkend.

"Als een Chinese burger door de Canadese regering wordt gearresteerd, moet de Canadese regering de Chinese ambassade onmiddellijk op de hoogte stellen. Dit heeft Canada nagelaten", zei een Chinese regeringswoordvoerder. Canada zegt op zijn beurt dat het de Chinese gezanten op de dag van de arrestatie op de hoogte heeft gebracht.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!