China heeft de Amerikaanse ambassadeur zondag op het matje opgeroepen voor een "krachtig protest" tegen de arrestatie van Huawei-topvrouw Meng Wanzhou in Canada. Het land wil dat het arrestatiebevel wordt ingetrokken.

De Verenigde Staten willen Meng, de financieel directeur van het techbedrijf, berechten voor fraude. Ze zou SkyCom, een onofficieel dochterbedrijf van Huawei, hebben toegestaan te handelen met Iran.

Met die actie heeft Meng sancties tegen Iran die de VS heeft opgelegd geschonden en misleidde ze Amerikaanse banken, aldus Washington. Volgens Huawei heeft zowel het bedrijf als Meng niets verkeerd gedaan. 

De vrouw werd woensdag op verzoek van de Verenigde Staten opgepakt in Canada. De Chinese viceminister Le Yucheng (Buitenlandse Zaken) heeft in gesprek met de Amerikaanse ambassadeur gezegd dat de Amerikanen een "onredelijk verzoek" hebben ingediend bij Canada.

'Ernstige schending van rechten'

"De acties van de Verenigde Staten hebben de rechten van de Chinese burger ernstig geschonden en waren buitengewoon naar", zei Le over de arrestatie van Meng, de dochter van Huawei-oprichter Ren Zhengfei.

Meng heeft volgens rechtbankdocumenten last van een extreem hoge bloeddruk en maakt zich zorgen over haar gezondheid. Na haar aanhouding moest ze naar het ziekenhuis worden gebracht vanwege haar hoge bloeddruk. Ze wil daarom op borgtocht vrijkomen.

Meng heeft toegezegd dan in Vancouver te blijven om haar gelijk aan te tonen. Ze heeft nauwe banden met de stad, zegt ze. De echtgenoot van Meng en hun kind willen in Canada blijven om haar te steunen.

China sluit verdere maatregelen niet uit

China neemt de zaak hoog op en sluit verdere maatregelen niet uit. De viceminister vroeg de Canadese ambassadeur zaterdag ook al om de vrijlating van Meng en waarschuwde voor eventuele consequenties voor Canada.

De Canadese premier Justin Trudeau verklaarde zaterdag dat zijn regering pas enkele dagen vóór de aanhouding op de hoogte was gebracht van de plannen om Meng te arresteren. Hij ontkent dat de politiek zich met de zaak heeft bemoeid en benadrukt dat de beslissing is genomen door de aangewezen autoriteiten.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!