Apple heeft dinsdagavond iOS 12.1 uitgebracht. In de update van het besturingssysteem voor iPhones en iPads bevinden zich emoji's van onder meer nieuwe haarstijlen, dieren en etenswaren.

Met de update krijgen iPhones en iPads de ruim zeventig nieuwe emojifiguren die onder Emoji versie 11.0 vallen. Zo zijn er nu emoji's met rood, grijs, en krullend haar en met een kaal hoofd.

Daarnaast zijn er superhelden, slechteriken en een aantal nieuwe dieren - waaronder een pauw, das, zwaan, lama en kangoeroe - toegevoegd. Ook zijn er nu figuurtjes van een koffer, bezem, toiletrol, skateboard en laboratoriumjas.

De nieuwe emoji's werden eerder al toegevoegd aan Twitter, Android 9 en de Windows 10 oktoberupdate. Veel Android-toestellen zijn echter nog niet bijgewerkt naar versie 9, en Windows rolt de oktoberupdate langzamer uit na problemen met het systeem.

Bedrijven stemmen over nieuwe emoji's

Facebook en WhatsApp moeten de nieuwe emoji nog toevoegen. Veel technologiebedrijven ontwerpen hun eigen emoji's. Daarom zien dezelfde figuurtjes er op bijvoorbeeld Android anders uit dan op Facebook.

Welke nieuwe emoji's worden toegevoegd aan het aanbod wordt bepaald door het Unicode Consortium. Dat is een samenwerkingsverband dat er mede voor zorgt dat letters er op internet hetzelfde uitzien, ongeacht de browser.

Alle grote techbedrijven zijn lid van het consortium en stemmen regelmatig over welke nieuwe emoji's zij willen. Unicode geeft dan een omschrijving van hoe de emoji eruit moet zien, de bedrijven geven daar zelf invulling aan.