De Italiaanse mededingingsautoriteit heeft Apple en Samsung beboet voor het bewust trager maken van smartphones met software-updates.

De techgiganten moeten ieder 5 miljoen euro betalen voor het vertragen van telefoons, aldus de waakhond. Apple moet daarnaast een boete van nog eens 5 miljoen euro betalen, omdat het bedrijf klanten niet heeft geïnformeerd over hoe ze de accu's van hun iPhones kunnen vervangen of onderhouden.

Beide bedrijven zouden klanten niet hebben gewaarschuwd over de mogelijke nadelige gevolgen van een software-update. Daarnaast was het onmogelijk om de oude software te herinstalleren.

Meerdere klagers beweren dat hun toestellen langzamer zijn geworden, nadat ze een update hebben geïnstalleerd. Door de update zou de software zwaarder zijn geworden en is krachtigere hardware nodig.

Langzame smartphones met oude batterijen

Afgelopen jaar erkende Apple dat iPhones met batterijproblemen door een software-update trager konden worden. Het bedrijf zei destijds in een bericht aan klanten nooit bewust de levensduur van een Apple-product te hebben verkort of prestaties te hebben verminderd om te zorgen dat mensen een nieuw product kopen.

Het is voor het eerst dat Samsung van vergelijkbare praktijken in Italië wordt beschuldigd.

Apple bracht eerder dit jaar iOS 12 uit, een update die volgens het bedrijf oude toestellen juist sneller maakt.