De grote Nederlandse telecomproviders hebben vooralsnog geen concrete plannen om de in smartphones ingebouwde simkaart, de eSIM, te ondersteunen.

Dat bevestigen woordvoerders van Vodafone, KPN en T-Mobile aan NU.nl. Apple kondigde vorige week aan dat de nieuwe iPhone XS en XR ondersteuning voor eSIM bieden.

De eSIM is een in smartphones ingebouwde chip die kan dienen als simkaart. De standaard is ontwikkeld door GSMA, een wereldwijde belangenbehartiger van telecomproviders.

Door een eSIM te gebruiken kunnen gebruikers van provider wisselen zonder daarvoor een nieuwe fysieke simkaart te ontvangen. Ook bedrijven die tientallen of honderden werknemers een zakelijk abonnement bieden, kunnen dankzij de eSIM met minder moeite overstappen.

De ondersteuning voor eSIM naast de reguliere simkaart biedt gebruikers bovendien de mogelijkheid om op één smartphone twee telefoonnummers te gebruiken. Ook kan de eSIM voor de consumentenmarkt gebruikt worden in smartwatches en tablets.

Vodafone en KPN laten weten vooralsnog geen concrete plannen te hebben om eSIM te ondersteunen. Een woordvoerder van T-Mobile zegt dat de markt voor eSIM vooralsnog te klein is om de technologie te ondersteunen.

Volgens Bart Garvelink van marktonderzoeker Telecompaper heeft de keuze vooral te maken met commerciële afwegingen: de investeringen leveren blijkbaar nog niet genoeg op om de kosten terug te verdienen.

"Dat het voor een klant met eSIM makkelijker wordt om over te stappen, weegt ook mee", zegt Garvelink. "Telecombedrijven zien hun klanten liever blijven dan dat ze weggaan."