Google heeft eerder deze week per ongeluk de batterijbesparende modus van toestellen met Android Pie ingeschakeld.

Gebruikers van Android 9 Pie vroegen elkaar op het forum Reddit of de batterijbesparende modus ook bij hen plotseling was ingeschakeld. Google reageerde op de gebruikers op Reddit.

Volgens het bedrijf gaat het om een interne test, die vrijdag per ongeluk naar veel meer gebruikers werd uitgerold dan de bedoeling was. Google heeft de batterij-instellingen van Android Pie weer teruggezet naar de standaardinstellingen. Google biedt zijn excuses aan voor de ontstane verwarring.

Het is niet gebruikelijk dat bedrijven de instellingen van gebruikers vanaf een afstand wijzigen, zeker niet zonder waarschuwing. Bedrijven als Google en Apple kunnen zonder waarschuwing of toestemming wijzigingen maken aan hun mobiele systemen. In de praktijk komt dit zelden voor.

Gebruikers met allerlei telefoons hadden last

De batterij-instellingen werden gewijzigd voor gebruikers met Android Pie op onder meer de OnePlus 6, recente Nokia-toestellen en Google Pixel-telefoons. Die worden officieel nog niet in Nederland verkocht. Ook gebruikers van de bètaversie van Android Pie zagen hun instelling veranderen. De nieuwste Android-versie is nog niet voor alle recente Android-toestellen beschikbaar.

De functie Batterijbesparing is een Android-functie die energie bespaart door apps niet op de achtergrond te laten verversen, gps uitschakelt als het scherm uitstaat en berichten van sommige apps minder vaak toont. Gebruikers kunnen de modus handmatig inschakelen of instellen dat deze automatisch aangaat wanneer hun accu onder een bepaald percentage komt.