De Britse overheid werkt met providers aan een overeenkomst over gratis roaming na de Brexit. Maar er bestaat een kans dat de roamingkosten terugkeren.

De Britse regering schrijft op de website met alle scenario's rekening te houden, in aanloop naar maart 2019 als de Brexit ingaat.

Als er geen overeenkomst wordt bereikt, dan moeten Europeanen die het Verenigd Koninkrijk bezoeken weer roamingkosten gaan betalen als ze internetten of bellen in het land. Britten die naar Europa gaan, moeten dan eveneens voor roaming betalen.

Mocht er geen overeenkomst komen, dan stellen de Britten een maximaal bedrag in dat betaald moet worden na veel roamen. Dat bedrag is vastgesteld op 45 pond per maand (omgerekend 50 euro).

Enkele Britse telefoonaanbieders gaven al aan geen plannen te hebben om aanpassingen te maken op het gebied van roamingkosten, als het Verenigd Koninkrijk de EU verlaat. Het gaat om Three, EE, O2 en Vodafone, die samen 85 procent van de mobileklanten beheren in het VK.

In het bericht noemt de Britse regering de terugkeer van roamingkosten "onwaarschijnlijk". Mocht het wel gebeuren, dan raadt de overheid aan mensen aan "het roamingbeleid van telefoonaanbieders te bekijken voordat ze op reis gaan".