Sony heeft een nieuwe smartphone gepresenteerd, de Xperia XZ3. De schermranden van het toestel zijn een stuk dunner en buigen aan de zijkanten mee in de rand.

De Xperia XZ3 werd donderdag door Sony uit de doeken gedaan op de technologiebeurs IFA in Berlijn.

Het toestel volgt de Xperia XZ2 op, die in het voorjaar van dit jaar verscheen. De beeldverhouding van het 6 inch-oledscherm is wederom 18:9, maar de schermranden zijn een stuk dunner. Aan de boven- en onderkant zijn ze nog aanwezig, maar aan de zijkant loopt het scherm helemaal door in de rand.

De smartphone is voorzien van een nieuwe interface, die Sony 'Side sense' noemt. Door op de zijkanten te tikken, verschijnt een menu waarin bijvoorbeeld de laatst gebruikte apps verschijnen. Ook moet de gevoeligheid van de zijkanten het mogelijk maken om bijvoorbeeld met één hand in te zoomen op foto's.

Telefoon weet wanneer je foto's gaat maken

De Xperia XZ3 herkent wanneer de gebruiker een foto wil maken. De camera wordt direct geopend als de telefoon in horizontale stand wordt opgepakt. Dat moet als voordeel hebben dat een fotomoment niet wordt gemist omdat het te lang duurt om de camera te openen.

De telefoon heeft een 19 megapixel-camera op de achterzijde en een 13 megapixel-camera voorop. Er is ook een bokeh-functie toegevoegd. Daarmee kunnen scherpe selfies gemaakt worden met een wazige achtergrond.

Het toestel heeft een 3.330 mAh-accu en wordt geleverd met Android 9 Pie. De Xperia XZ3 is vanaf 5 oktober te koop voor 799 euro en verschijnt in vier kleuren: zwart, wit, groen en bordeauxrood.