Europese toezichthouders gaan onderzoeken of meer actie nodig is om de komst van een universele mobiele oplader, die op alle telefoons past, te versnellen.

De Europese Commissie vindt dat er te weinig gebeurt vanuit smartphonefabrikanten om een lader uit te brengen die voor elke telefoon hetzelfde is. Daarom gaan toezichthouders onderzoeken of er actie ondernomen moet worden, schrijft Reuters op basis van uitspraken van Eurocommissaris Margrethe Vestager.

De EU wil al bijna tien jaar lang een universele smartphonelader introduceren. Dat moet consumenten meer gemak bieden, maar moet ook het elektronisch afval flink terugdringen.

'Intentieverklaring had teleurstellend effect'

In 2009 ondertekenden veertien bedrijven een vrijwillig verdrag, waarin ze schreven een algemene oplader mee te leveren met smartphones die in 2011 op de markt zouden verschijnen. Onder die bedrijven waren onder meer Apple, Samsung en Huawei.

De overeenkomst verliep in 2012. In de jaren daarna waren er nog maar enkele bedrijven die hun belofte nogmaals maakten. Op dit moment gebruiken smartphones van verschillende fabrikanten nog steeds vaak andere opladers.

"Omdat de vrijwillige aanpak een teleurstellend effect heeft gehad, zal de Commissie binnenkort een onderzoek starten om andere opties te bekijken", zei Vestager.

Op basis van de uitkomsten kan de Europese Commissie bepalen of er meer actie nodig is om tot een universele oplader te komen.