Google brengt de nieuwste versie van zijn mobiele besturingssysteem uit. De definitieve naam is Android Pie.

Android 9 Pie werd maandagavond officieel aangekondigd in een blogbericht van Google.

Het besturingssysteem was al enkele maanden beschikbaar als testversie voor ontwikkelaars, zodat ze hun apps tijdig konden aanpassen. De naam was destijds Android P.

Android Pie verschijnt vanaf vandaag slechts op Pixel-telefoons. Die zijn in Nederland niet uitgebracht.

Aan het einde van de herfst wordt Android Pie ook uitgerold voor telefoons van andere smartphonefabrikanten. Het gaat om toestellen die ook al beschikbaar waren in het bètaprogramma. Daaronder zijn telefoons van Sony, HMD Global, Oppo, Vivo en OnePlus.

Google zegt met een aantal andere fabrikanten er aan te werken om Android 9 nog dit jaar op andere smartphones uit te rollen.

Nieuwe opties in Android Pie

In Android Pie worden onder meer veegbewegingen toegevoegd om door het systeem te navigeren. Die lijken op de navigatiemethode van de iPhone X.

Daarnaast wordt een uitgebreide niet-storenfunctie toegevoegd en een dashboard, waarop gebruikers kunnen zien hoeveel tijd ze dagelijks aan hun telefoon besteden. Ook is het mogelijk om tijdslimieten in te stellen voor het gebruik van sommige apps.

Android 9 Pie krijgt een functie die veelgebruikte apps voorrang geeft op accuverbruik. Daarnaast is er een functie die de schermhelderheid aanpast op basis van hoe de gebruiker er in verschillende situaties gebruik van maakt.

Later dit jaar voegt Google zogeheten 'Slices' toe aan Android Pie. Daarmee wordt relevante informatie getoond van veelgebruikte apps. Als voorbeeld stelt Google dat de Amerikaanse taxi-app Lyft prijzen en tijden toont voor ritten naar huis als de gebruiker in Google Zoeken naar Lyft zoekt.