Het bestuursorgaan van de Democratische Partij waarschuwt kandidaten voor de aankomende verkiezingen om geen telefoons van de Chinese bedrijven Huawei of ZTE te gebruiken.

De partijbrede waarschuwing volgt nadat een Democratische organisatie zijn persooneel van telefoons van ZTE wilde voorzien, meldt CNN op basis van een anonieme bron. De waarschuwing geldt naast zakelijk ook voor persoonlijk gebruik van de smartphones.

In november vinden in de Verenigde Staten verkiezingen voor het volledige Huis van Afgevaardigden plaats. Ook een deel van de zetels in de Senaat wordt opnieuw verdeeld. De Republikeinen hebben momenteel in beide kamers van het Congres een meerderheid.

In februari waarschuwden de directeuren van inlichtingendiensten in de Verenigde Staten al voor het gebruik van telefoons van Huawei en ZTE. De Chinese telefoons vormen volgens onder meer de CIA, FBI en NSA een nationaal veiligheidsrisico.

China zou de smartphones van de bedrijven gebruiken om in het Westen te spioneren, maar daarvoor is tot nu toe geen enkel publiek bewijs. Het bestuur van de Democratische Partij wilde tegenover CNN niet op de waarschuwing reageren.