Apple kondigt naar verwachting in september nieuwe iPhones aan. In dit artikel staan de belangrijkste geruchten op een rij.

1. Drie modellen

Net als vorig jaar zou Apple ook dit keer drie iPhones op de markt brengen. De doorgaans betrouwbare analist Ming-Chi Kuo denkt dat er drie formaten komen en dat ze allemaal voorzien zijn van een inkeping in het scherm, zoals Apple die bij de iPhone X introduceerde. Daarin zit een 3D-camerasysteem verwerkt voor nauwkeurige gezichtsherkenning, onder meer voor ontgrendelen met Face ID en het gebruik van de geanimeerde Animoji's. De behuizing zou verder vrijwel hetzelfde zijn als de iPhone X.

2. De namen

Over de benaming van de nieuwe iPhones bestaat nog wat onenigheid in de geruchten. Wel lijkt het reguliere model, dat de iPhone X opvolgt, de iPhone XS te gaan heten. De grootste variant krijgt mogelijk de naam iPhone XS Max of iPhone XS Plus. In het verleden koos Apple de Plus-titel voor de grootste uitvoering.

Het instapmodel van de nieuwe iPhones zou iPhone XC of iPhone XR gaan heten.

3. Displays

De iPhone XS krijgt naar verluidt een 5,8-inchscherm. De XS Max zou nog groter worden met een 6,5-inchdisplay. Daarnaast komt er nog een toestel van 6,1 inch op de markt met lcd, zoals de iPhone 8 en iPhone 8 Plus die hebben. Mogelijk gaat het om een mlcd-scherm. Zulke displays gebruiken tot 30 procent minder energie dan reguliere lcd-displays. Overigens zijn er ook geruchten dat alle drie de toestellen een oledscherm krijgen.

De grootste iPhone met het 6,5-inchscherm zou in de horizontale stand ook apps naast elkaar kunnen tonen.

4. Camera

Apple zou de iPhones in 2018 voorzien van dezelfde camerasystemen als op de iPhone X. De twee duurste modellen krijgen op de achterkant een dubbele camera. Het goedkopere 6,1-inchmodel moet het naar verwachting doen met een enkele cameralens.

Volgens geruchten krijgen alle nieuwe iPhones een dieptecamera aan de voorkant. Op dit moment heeft alleen de iPhone X een zogeheten TrueDepth-camera, waarmee een 3D-scan gemaakt kan worden voor gezichtsherkenning.

5. Verschillende kleuren

De telefoons zouden dit jaar in meerdere kleuren worden aangeboden. Volgens analist Kuo gaat het om zwart, goud, grijs, wit, blauw, rood en oranje. Dat zou in elk geval gelden voor het goedkoopste 6,1-inchmodel. De 6,5-inchvariant zou beschikbaar komen in het zwart, wit en goud. Over de nieuwe iPhone van 5,8 inch is nog niets gezegd.

6. Opladen

Begin juli doken vermeende afbeeldingen uit het productieproces op. Daarop was een nieuwe usb-c-oplader te zien met 18 watt, waarmee een iPhone sneller opgeladen kan worden. Mogelijk worden deze opladers meegeleverd met de nieuwe iPhone, die naar verwachting ook weer draadloos opladen ondersteunt.

Toekomstige iPhones gaan mogelijk langer mee op een volle lading, vanwege een nieuwe technologie voor oledschermen. Marktonderzoeker IHS stelt dat de nieuwe techniek 5 tot 15 procent minder energie verbruikt.

De geruchten over de nieuwe iPhones in beeld
51
De geruchten over de nieuwe iPhones in beeld

7. Face ID

Naar verluidt doet Apple alle vingerafdrukscanners in de ban in de nieuwe iPhones. Het bedrijf kiest ervoor om Face ID in alle telefoons te stoppen. Voorheen had alleen de iPhone X, het duurste model, de gezichtsscanner om in te loggen.

Waarschijnlijk krijgen de toestellen geen vingerafdrukscanner achter het scherm, zoals enkele geruchten melden. Niet alleen werkt Face ID simpelweg naar behoren, ook zou zo'n scanner niet goed werken in combinatie met een oledscherm. 

8. Twee simkaarten

Een ander gerucht van Kuo luidt dat de volgende iPhone ruimte krijgt voor twee simkaarten. Het zou gaan om het 6,1-inchmodel. Aanwijzingen voor een dubbele simkaart werden ook in de betaversie van iOS 12 gevonden. Een iPhone met ruimte voor twee simkaarten zou voor 100 euro extra door Apple gaan worden verkocht. Waarschijnlijk komt de functie vooralsnog slechts in China beschikbaar.

9. Prijs en beschikbaarheid

Het prijskaartje van de nieuwe iPhones is nog niet bekend. Waarschijnlijk komen de toestellen in september beschikbaar. Duitse providers lieten al weten dat de bestellingen op 14 september zouden starten. Mogelijk liggen de toestellen dan op 21 september in de winkel. 

De bekende telefoonlekker Ben Geskin plaatste een overzicht met prijzen voor de Amerikaanse en Europese markt. De iPhone XC zou starten met een prijs van 799 euro. De iPhone XS kost volgens het gerucht vanaf 1029 euro en de XS Max zou 1149 euro kosten.

Apple heeft de uitnodigingen voor zijn iPhone-evenement verstuurd. Op 12 september worden de nieuwe telefoons onthuld. NU.nl is daarbij aanwezig vanuit Cupertino.