Ongeveer de helft van de smartphonebezitters heeft geen toegangscode ingesteld. Als het toestel ooit in verkeerde handen valt, kan een kwaadwillende meteen naar het hoofdscherm swipen en daar apps als internetbankieren, de mailbox en sociale media openen.

Beveiliger Kaspersky heeft een enquête onder bijna 8.500 mensen in dertien Europese landen, waaronder Nederland, en in de Verenigde Staten, Australië en Israël uitgevoerd. Iets meer dan 48 procent van alle ondervraagden heeft een code ingesteld.

Pas na het invoeren van die combinatie komen zij in het hoofdscherm terecht. Dat betekent dat iets meer dan de helft rondloopt met een toestel dat niet op die manier afgeschermd is. In Nederland gebruikt 50,3 procent van de ondervraagden een code.

Ook in Frankrijk, België en Duitsland heeft de helft een toegangscode ingesteld. Noorwegen doet dat het best; daar gebruikt 60 procent van de ondervraagden een wachtwoord, in Israël geldt dat voor slechts een kwart van de ondervraagden.

Uit het onderzoek komt ook naar voren dat slechts één op de negen Nederlanders foto's en andere bestanden versleuteld heeft om te voorkomen dat anderen daar bij kunnen komen. Minder dan een kwart heeft functies tegen diefstallen ingeschakeld.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!