De Europese Commissie gaat dieper onderzoek doen naar de geplande fusie van de Nederlandse activiteiten van T-Mobile en Tele2. De Commissie vreest hogere tarieven, een beperkter aanbod en minder innovatie.

Het Duitse telecombedrijf wil de Nederlandse tak van Tele2 kopen en die samenvoegen met T-Mobile Nederland. De twee aanbieders zijn de derde en vierde op de Nederlandse markt, achter KPN en Ziggo.

EU-commissaris Margrethe Vestager noemt toegang tot betaalbare en kwalitatieve mobiele telecomdiensten steeds belangrijker. ''We beginnen dit onderzoek omdat we zeker willen zijn dat de geplande transactie niet leidt tot hogere tarieven of een beperkter aanbod van mobiele diensten voor Nederlandse consumenten."

Geprikkeld

Europese antikartelautoriteiten richt zich de laatste tijd wel vaker op geplande telecomfusies waarbij het aantal providers met een eigen netwerk van vier tot drie wordt gereduceerd. Een eerste onderzoek naar de transactie werd onlangs afgerond.

Dat onderzoek heeft uitgewezen dat de providers met een eigen netwerk minder geprikkeld zullen worden om echt met elkaar te concurreren als ze nog maar met zijn drieën zijn. 

Eerder zeiden experts al tegenover NU.nl dat het nog maar de vraag is of de overname wordt goedgekeurd door toezichthouders. "Hiermee wordt wetgeving over mededinging op de proef gesteld", zei telecomconsultant Rudolf van der Berg van Stratix destijds tegen NU.nl.

In 2015 blokkeerde de Europese Commissie al het samengaan in Denemarken van TeliaSonera en Telenor, omdat die ook maar drie marktpartijen overliet. Een jaar later gebeurde hetzelfde bij Three UK en O2 UK.

Verwacht

Tele2 verklaart in een reactie dat het deze stap van Brussel al had verwacht. Volgens het bedrijf verandert er dan ook niks aan de planning wat betreft afronding van de deal.

Tele2 en T-Mobile hopen voor het einde van het jaar klaar te zijn met hun samensmelting. T-Mobile Nederland betaalt een bedrag van 190 miljoen euro voor de activiteiten van Tele2, zo werd eind vorig jaar bekend.

Het Zweedse moederbedrijf van Tele2 krijgt daarnaast een kwart van de nieuwe onderneming in handen en Deutsche Telekom, dat eigenaar is van T-Mobile Nederland, de overige 75 procent.